June 10, 2012

No-bake berry cheesecake and a graduation cake

Först och främst så vill jag tacka alla som ville vara med och tävla om min bok. Helt fantastiskt! Tusen miljoner tack för alla underbara kommentarer. Jag önskar att jag kunde lotta ut 500 exemplar istället, men det funkar ju tyvärr inte.
Jag lät i alla fall min kära sambo Christian välja fem nummer mellan 1 och 489, så vinnarna är dragna och jag hör av mig till er snarast!

Nu till det ni antagligen är här för. Receptet! Jag bakade studenttårtor till Christians syster i fredags (grattis Emelie!) och jag ville naturligtvis slå på stort och göra en våningstårta och en lite enklare tårta. Så fick det bli.
Sugarpastetårtan (som finns på bild allra längst ner) är en choklad- & espressotårta från min bok, såklart! Eftersom den är mäktig ville jag göra något svalkande, bärigt, lite lättare. En fryst cheesecaketårta såklart! Med bär! Och nu snackar vi världens enklaste tårta. Den är enkel och god. Jag har gjort den två gånger sedan i fredags. Det ni.
Recept på svenska följer efter bilderna!



In English:
This week I baked lots of cake for a graduation party (congrats Emelie!)! Me being me, I decided to make two cakes. One two-tier chocolate espresso fondant cake and one no-bake berry cheesecake. You know, just because I can. As always I had no plan for the fondant cake so it was completely improvised. I stayed up til 2 am that night. But I finished it!
The fondant cake is probably not the easiest cake you can make, but the no-bake cheesecake is! Cakes don't get any easier than this, plus it is so delicious. And pretty! All good things wrapped up in one little cake.
Click to view larger images! Pictures of fondant cake at the bottom of this post.








Fryst cheesecaketårta med bär

Oreobotten:
150 g oreokakor
+5 extra hela oreokakor till mittenlagret
50 g smält smör


Cheesecakesmet:
300 g cream cheese
250 g ricotta
4 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
Skal från 1/2 citron


100 g jordgubbar (frysta går bra)
150 g blåbär och hallon

Dekoration:
Färska jordgubbar, blåbär och körsbär


Botten:
Krossa oreokexen till fina smulor och blanda smulorna med det smälta smöret.
Lägg bakplåtspapper eller plastfolie i botten på en springform, 18–24 cm i diameter (om formen är 18 cm i diameter bör den vara åtminstone 7 cm hög).
Tryck ut degen i botten på springformen. Ställ in formen i frysen.

Cheesecakesmet:
Vispa cream cheese, ricotta, vispgrädde, socker, vaniljpulver och citronskal krämigt.
Mixa jordgubbarna till puré och blanda med hälften av cheesecakesmeten Häll smeten över oreobottnen och ställ in i frysen minst 30 minuter.
Ta ut formen ur frysen, dela de fem extra kakorna på hälften och lägg dem i ett lager ovanpå jordgubbssmeten.
Mixa 100 gram blåbär och hallon till puré och blanda dem med resterande cheesecakesmet. Rör i 50 gram hela blåbär och hallon, och häll sedan smeten i formen.
Täck över och ställ i frysen, minst 5 timmar. Kom ihåg att plocka fram tårtan minst 30 minuter före servering. Dekorera med färska bär.