October 23, 2012

Apple cake with cinnamon sugar

Det här måste vara ett av mina absoluta favoritrecept som jag kommer göra om och om igen. Jag gjort det tre gånger och än så länge har det inte gjort mig besviken. Första gången var för några månader sen med jordgubbar, körsbär och vinbär, om ni minns det. Den var visserligen helt fantastisk men jag tror ändå att den är ännu bättre med äpplen och kanel. Igår åt Christian tre bitar helt själv. god är den. Han är rätt förtjust i allt som innehåller äpple dock. Glöm inte att servera kakan med en stor skopa glass. Såklart.

In English:
This has got to be one of my all-time favorite recipes that I will keep making over and over again. I've tried it three times so far with different fruits and berries and it hasn't failed me yet. I first made it a few months ago with strawberries, cherries and red currants. I loved that cake but I think I like it even better with apples and cinnamon sugar. Yesterday, Christian ate three slices by himself. It's just that good. He has a thing for apple cakes and pies though but who can blame him? I forgot the most important note in this recipe; serve with a big scoop of vanilla ice cream. Of course.

Recipe adapted from Martha Stewart via Smitten Kitchen Click for larger images!












This pan from Leila's General Store is perfect for this cake!

Äppelkaka med kanelsocker
 
85 gram rumsvarmt smör, plus extra för att smörja formen
188 gram mjöl
1 1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk kanel
1/2 tsk salt 

175 gram socker
1 stort ägg
1 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt
2-3 äpplen, skalade, urkärnade och skivade


2 msk (25 gram) socker
1 tsk kanel


Värm ugnen till 180°C. Smörj en 25 cm pajform eller en 20-23 cm rund form med smör. Vispa samman mjöl, bakpulver, kanel och salt i en liten skål.

I en stor skål, vispa smör och 175 gram socker vitt och fluffigt, cirka 3 minuter. Tillsätt ägg, mjölk och vanilj och vispa till en slät smet. Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget och vispa bara till smeten precis är slät. Häll smeten i bakformen och lägg äppleskivor ovanpå. Blanda kanel och socker och strössla över kakan.

Grädda kakan 10 minuter, sänk sedan värmen till 150°C och grädda tills kakan är gyllenbrun, ytterligare cirka 45-55 minuter. Låt svalna i formen.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

47 comments:

  1. Hi !

    The pictures look so gorgeous !
    I love the colours very much.
    Thanks for the recipe of the apple cake.
    Maybe next weekend I´ll try to do it.

    all the best from foggy vienna,
    melanie

    ReplyDelete
  2. Wow wow Linda beautiful and looks delicious , love your post. Just returned from a dream trip to India with my hubs amazing food and desserts. Will tell you about it soon xo

    ReplyDelete
  3. Hi Linda, the leaves, the apples and the pie look fantastic and express the mood. Love them. Great idea with a bench) Lots of love from Ukraine, Alexandra

    ReplyDelete
  4. Gorgeus Pictures, the colors the light all so amazing, i want to try this delicious cake *.* kiss Marcello

    ReplyDelete
  5. Anything that involves cinnamon sugar is a winner for me. Can't wait to try this awesome cake!

    ReplyDelete
  6. This sounds so delicious! Apple cake with cinnamon served with vanilla ice cream is great!!

    ReplyDelete
  7. vill du testa att göra kakan lite mer kryddig så ha även i ½ tsk ingefära, ½-1 krm muskot och ½ krm kryddpeppar (ja jag vet kryddpeppar låtet konstigt men det är kanon jag lovar). jag har gjort 3 liknande din 3 dagar i rad för de tar slut väldans fort hehe. ska testa göra ditt recept nu oxå innan äpplena i grannhuset tar slut (ja vi får plocka)

    ReplyDelete
  8. Extremely beautiful pics. The writing on the carton box caught my eye :D!

    ReplyDelete
  9. Hej Linda, otroligt fina bilder!
    Vad heter text fonten du använder i bilden där du skrivit "apple cake"?
    Använder du något speciellt program på datorn när du sätter ihop dina blog postar?

    ReplyDelete
  10. This is such an incredibly beautiful post, Linda! I love the fall pictures. And great enamel dish (from Leilas store I suppose..?). I'm gonna make an apple cake today or tomorrow and this is definitely a noteworthy candidate :) And if not now then later. The apple season isn't over yet.

    ReplyDelete
  11. amazing recipe for cinnamon lovers like me :)

    ReplyDelete
  12. Beautiful pictures and the cake looks great too! Thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  13. Absolutely wonderful photos with special autumn mood!

    ReplyDelete
  14. Please excuse me while I drool on my keyboard.

    http://collegiatelifestyle.wordpress.com/

    ReplyDelete
  15. Oh Linda! That's gorgous! I completely love apple cakes, and the cinnamon sugar... no words!! :)
    I fell in love (as usual)with your pictures, I adore Autumn, and they convey so a fantastic atmosphere. Good job darling ;)

    ReplyDelete
  16. Sounds wonderful! I love apples, baked up with cinnamon and sugar... some days there's nothing better! I adore the shot of the apples all lined up, by the way. Gorgeous! :D

    ReplyDelete
  17. Autumnal and beautiful - apples are so versatile in dessert :)

    ReplyDelete
  18. Absolutely wonderful!!! <3
    Hug Valeria
    http://backengel.blogspot.ch/

    ReplyDelete
  19. ohh my goodness these pictures are just gorgeous! x

    ReplyDelete
  20. So beautiful! I love your photos and cakes so much:)

    ReplyDelete
  21. Yummie!!!! Will try this!
    Love your foodphotography.
    Bye,
    Marian

    ReplyDelete
  22. Wow, what wonderful cake! And what wonderful photo! I send you a lot of compliments (and sorry for my bad english!)
    Cecilia (Frizzi e Pasticci)

    ReplyDelete
  23. Vilka fina bilder! Jag tänkte baka den här kakan nästa vecka när jag åker hem till familjen. Dom blir glada!
    En fråga bara: vilka äpplen har du använt i kakan?

    ReplyDelete
  24. Hi Linda,
    just wanted to let you know that I agree that this is one of the best cake recipes I've come across too! I tried it previously when you made it with summer berries. I myself tried it with cocoa in the batter and made a chocolate, cherry and blueberry version. Love the fondant like texture! really fine crumbs and moist even after a couple of days in the fridge. :)

    ReplyDelete
  25. Åh vilken fin äppelkaka du gjorde.
    Såg dig på Nyhetsmorgon, jätte söta bakverk och GRATTIS till priset du fick i veckan. Så glad för din skull.
    Heja Linda.

    ReplyDelete
  26. Hi Linda,
    I wanted to say, that I'm absolutely in love with Swedish autumn, and your photos translate its mood. The pie is perfect for this time of the year!

    ReplyDelete
  27. Hey Linda,

    your photos are absolutely amazing!!! I feel like travelling to Sweden right away...the pie is just perfect for this time of the year, gonna try it out as soon as I make me some time for baking!

    ReplyDelete
  28. linda... ! this is perfection... makes one want to crunch around in some leaves in the cold then go inside, put the oven on and bake until life feels warm again... ! xo

    ReplyDelete
  29. Jag har nominerat dig till the Versatile Blogger Awards, kolla in min sida för regler osv! Äppelkakan ser fantastisk ut förresten! Ha det bra! /Carolina Yng

    ReplyDelete
  30. It looks really good, and I'm loving the outdoor pictures!

    ReplyDelete
  31. Hi Linda,
    really nice atmosphere in your photos...they makes autumn to look warm and pleasent...with apple cake.

    ReplyDelete
  32. I love your photos! Just great to look at.
    xo Julia

    ReplyDelete
  33. Läste precis intervjun med dig på Best Friends for Frosting. Kul att läsa, och roligt att du får uppmärksamhet från dem! :D

    ReplyDelete
  34. this cake looks delicious... just like everything on your blog!

    ReplyDelete
  35. ohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh my!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;}

    m ^..^

    ReplyDelete
  36. Detta är en av mina favoritkakor Lindis! Ser sååå gott ut! Gnam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Johan! Inte vegansk men ändå god :-)

      Delete
  37. Detta ska jag absolut prova! Ser smarrigt ut!

    ReplyDelete
  38. This is a wonderful cake! Baked it three times so far already. Could I put a dutch translation on my blog with reference to your post?
    Bye,
    Marian

    ReplyDelete
  39. Hej, jag bakade den här kakan idag och den behövde stå inne i ugnen i över två timmar! Väldigt konstigt tycker jag, smeten ville aldrig stanna! Men god blev den tillslut, fast väldigt ihopsjunken...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj! Det var inte lite. Jag hade samma problem en gång och jag kom fram till att det berodde på den gamla bakformen jag använde (har även bakat andra recept i den och då fått dubbla gräddningstiden, eller så kan det vara att formen är för djup). Om det inte är formen vet jag inte vad det kan bero på! Det är nu ett väl beprövat recept här hemma :-)

      Delete
  40. i've just done it and i loved. it really tastes great. thank you for recipes :)

    ReplyDelete
  41. LOVE these photos, you portrayed so well the true Autumn atmosphere, colours are gorgeous and the cake looks perfect, i think I'll try to make it today! :-)

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment!