July 27, 2012

Call me cupcake turns THREE!

Den här dagen, för tre år sedan, startade jag Call me cupcake. Jag hade inte direkt någon avsikt att göra något seriöst av det hela, utan gjorde det som en kul grej. För att jag tyckte att det var roligt helt enkelt, och för att jag behövde något att göra. Bara sådär helt plötsligt började jag baka, och ganska snabbt fick jag ändå känslan av att det här vill jag göra för alltid och för evigt. Det var ett bra val, och jag känner fortfarande att jag inte vill göra något annat än just detta (och mer därtill naturligtvis). Och jag vill säga TACK till er fina bloggläsare som besöker bloggen, kommenterar och bakar recepten. Tack!
Även om uppdateringarna varit.. hmm.. oregelbundna den senaste tiden så kan jag lova att jag inte precis varit ledig (inte ens på min riktiga semester). Ibland klagar jag på att jag alltid har så mycket att göra, men när jag väl sitter där i soffan och verkligen inte har något att göra blir jag snabbt uttråkad och tänker, när jag ändå är hemma kan jag ju lika gärna baka en tårta.. eller två. Fungerar ni också så?



In English:
On this day, three years ago, I started Call me cupcake. It all started with very little intention to actually make something "serious" of it. I simply LOVE baking and obviously a lot of other people do too (and looking at foodie pics of course!). I'm just so glad I started this blog. Best decision ever!

Anyway, I want to thank you. Thank you for coming here and reading, just browsing or commenting. It means so much to me! You're the best and I can't thank you enough. Ok, getting kind of sentimental here..

Even though I haven't blogged for quite some time I can guarantee I haven't been on holiday (even on my actual holiday, of course). First I made the White Sangria pictured below and thought I could make a blogpost about it, but it just never happened. Then the blogbirthday came and there just had to be cake! Of course there has to be cake on a birthday! Last year I made an announcement and celebrated with cake. Anyway, I just really really wanted to share some pictures with you after all this time so I will update soon with the cake recipe!



Cherry vanilla cake with swiss meringue buttercream









White Sangria








Cherry trifles
The best thing about these trifles is that they're so versatile and simple to make! These only take 10 minutes to make and they're so delicious! You could make them with any type of fruit or berry, custard, chocolate, nuts, hey, I even thought of making them with vanilla pudding! And if you're like me you probably have lots of cake scraps in the freezer that you don't know what to use for. This is the perfect recipe for that!




Read on for recipe!

Klicka nedanför för recept!




Körsbärstårta med vaniljsmörkräm
Receptet kommer från min bok Lomelinos tårtor, fast med vissa ändringar


Körsbärsbottnar
100 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver eller 1/2 vaniljstång
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 stora äggvitor
2 msk kirschlikör
En handfull körsbär
ev. rosa pastafärg

1. Värm ugnen till 175°.
2. Smörj och mjöla två små formar, cirka 15 cm i diameter.
3. Vispa smör och socker ljust och pösigt, i 3–4 minuter. Tillsätt mjölk och vaniljpulver eller skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ner fröna. Vispa till en jämn smet. Ställ åt sidan.
4. Mät upp mjöl och bakpulver i en skål och blanda det med smörblandningen. Tillsätt äggvitorna och vispa i ytterligare 2 minuter. Vispa i kirsch. Dela upp smeten i två skålar och färga den eventuellt i två olika rosa nyanser.
5. Häll smeten i de två formarna. Tryck ned några urkärnade och halverade körsbär i den ena formen (eller båda om du vill).
6. Grädda bottnarna samtidigt i ugnen i cirka 25-30 minuter. Kontrollera med en tandpetare så att bottnen är färdiggräddad innan du tar ut den.




Marängsmörkräm med vanilj

4 stora äggvitor
2 1/3 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
2 tsk vaniljextrakt
ev. rosa pastafärg
Färska körsbär

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält.
2. Ta bort skålen från värmen. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
3. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
4. Tillsätt vaniljextrakt och vispa till en jämn frosting. Reservera eventuellt några matskedar vit smörkräm för att spritsa ovanpå tårtan.
5. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar färg på smörkrämen.


Sätta ihop tårtan

1. Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.
2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager smörkräm över bottnen. Upprepa tills du har använt tre av bottnarna. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
3. Bred ut ett tunt lager frosting över hela tårtan. Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något.
5. Dekorera med färska körsbär.


In English:
Cherry cake with vanilla SMBC
Recipe is adapted from my book Lomelinos tårtor


Cherry cake
100 g softened butter
4 dl sugar
2 1/2 dl milk
1/2 tsp vanilla powder or 1/2 vanilla bean
5 dl all purpose flour
1 tsp baking powder
2 large egg whites
2 tbsp kirsch liqueur
Handful of fresh cherries
Pink food coloring

1. Heat oven to 175° (350F).
2. Butter and flour two 15 cm/6 inch baking pans.
3. Beat butter and sugar until pale and fluffy, about 3-4 minutes. Add milk and vanilla powder (or scrape out the seeds in the vanilla bean). Mix until smooth. Set aside.
4. Measure flour and baking powder in a bowl and mix it with the butter mixture. Add the egg whites and mix for 2 minutes. Add kirsch and mix until smooth. Divide the cake batter evenly between two bowls and dye with pink food coloring into two different pink shades.
5. Pour the batter into the two prepared pans. Add some pitted and sliced cherries to one of the cakes (or both if you want to).
6. Bake the cakes for about 25-30 minutes, or until a toothpick comes out clean.


Vanilla SMBC
4 large egg whites
2 1/3 dl sugar (200 g)
250 g butter, at room temp.
2 tsp vanilla extract
Pink food coloring

Fresh cherries

1. Pour egg whites and sugar in a clean and heat proof bowl. Put the bowl in a double boiler, the water should be simmering.
2. Whisk the sugar and eggs constantly so they don't curdle. The mixture should be about 65 degrees celsius, about 140-150 degrees F. If you don't have a thermometer, just rub some mixture between your fingers. If the sugar has melted, it is ready.
3. Remove from heat, whip until white, fluffy and cool. This step can take up to 10 minutes.
4. Start adding the butter, very slowly. Don't worry if the mixture looks curdled and soupy, it's easy to fix! If the buttercream is too cold, just put the bowl in a double boiler again for a few seconds and whip again. If it's too hot, just put it in the fridge for a few minutes and whip.
5. Add vanilla and food coloring to the buttercream and whip until smooth.

94 comments:

  1. Beautiful cake, beautiful blog! Happy birthday!

    ReplyDelete
  2. happy happy happy birthday!!!! i adore your blog so much, your photographs, your recipes everything is so amazing and inspiring xoxo

    ReplyDelete
  3. Congratulations!! The cake is so beautiful!

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. your photos...bake goodies, and love for baking inspires me! Happy Birthday! :)

    ReplyDelete
  6. Your Photos, Baked goodies, and love for baking inspire me! Happy Birthday! :)

    ReplyDelete
  7. love your blog, beautiful pictures!

    ReplyDelete
  8. Grattis på födelsedagen !!!;)
    Underbar tårta och fantastiska bilder.
    Ska själv göra bröllops tårta i morgon
    med stor inspiration från dig =)
    Och jag hoppas vid min gud att det ska gå bra att
    sätta ihop våningarna hihi =S
    Hoppas att du får en härlig dag i solen.

    Kram Thess

    ReplyDelete
  9. Happy Birthday :) I found your blog lately and I must say that I absolutely adore your pictures. They are so unique

    ReplyDelete
  10. Happy birthday from Danmark :-)

    Lov from Rikke

    ReplyDelete
  11. happy birthday! and beautiful photos, as always...

    ReplyDelete
  12. Happy day indeed! I'm glad you started your blog :)

    www.theoccasionalindulgence.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. Happy birthday to your blog!

    ReplyDelete
  14. Happy birthday and congratulations! The cake looks delicious, and so beautifully photographed as well :)

    ReplyDelete
  15. Oh my God. Linda, you can't understand how much I ADORE your photos!!! I'd love to be good at photography as you are... May I ask you what kind of background did you use in this photo? http://call-me-cupcake.blogspot.it/2012/03/mango-icecream.html Thanks and happy, happy birthday to your beautiful blog!

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Happy Birthday!!!! You are GREAT!

    ReplyDelete
  18. OMG, the cherry trifles! Glad you're back and happy birthday! You are truly an inspiration.

    ReplyDelete
  19. Congratulations! Happy Blog-Birthday :)

    ReplyDelete
  20. your cherry vanilla cake looks awesome.. I bet it tastes just as good too..

    ReplyDelete
  21. Happy Birthday! :)
    Your photos looks perfect and I'm sure that it tastes perfect too!!!!
    I love it!!
    Kiss from coeurdecuisine.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. Hipp hipp hurra på din speciella dag! Underbar blogg som jag har följt i ett år och man inspireras så mkt av dina bakverk och bilder. Har haft mycket nytta av dina recept och tips! Blir att baka något från din bok i helgen :)Ha de gött och lycka till med allt :)

    ReplyDelete
  23. Gratulerar! Älskar och följer din blogg slaviskt!

    ReplyDelete
  24. Happy Birthday!
    I just found your blog and immediately loved it! I could be spendig hours with looking at yout beautiful photographs!

    Greetings from Germany!!

    ReplyDelete
  25. I LOVE your photos! Everything looks so delicious and beautiful!

    Kisses from Hong Kong,
    Nicole

    By the way, Happy birthday to your blog!

    ReplyDelete
  26. Happy three year anniversary, I love baking and look at beautiful food pictures, so, thank you so much for sharing delicious recipes and amazing pictures!!! Have a great weekend!! :D

    ReplyDelete
  27. Grattis i efterskott!!! Den nya layouten är superfin! Kram S

    ReplyDelete
  28. Grattis till tre år!! :D

    Älskar bilderna med den söta vovven, adorable! :)

    ReplyDelete
  29. Hej! jättefint med nya layouten:) tårtan ser väldigt god ut, vore kul med recep på den! Jag har även en liten fråga gällande att täcka tårtor med marzipan/sugarpaste. Iallafall så har den veckat sig längst ner när jag försökt, någ bra tips hur man ska undvika detta? har inte hittat nån annan som haft problemet, kanske bara är lite oerfaren hehe...

    ReplyDelete
  30. Happy birthday to your blog! And... ohhh I am always flabbergasted by your pictures! Don't know what else to say (oh yeah, I love the new template of your blog too! :D)

    ReplyDelete
  31. Oh I've just seen the "Tabitha Emma" signature! What a great choice of designer: I absolutely love her work!

    ReplyDelete
  32. Such a beautiful birthday cake... happy birthday!!!

    ReplyDelete
  33. Wooaaaa!! Happy blogbirthday!! 3 beautiful years with your recipes and photographies!!

    ReplyDelete
  34. GREAT POST:)

    Your blog is so wonderful and Im following on fb and twitter...I hope you follow me also:)

    If you want some cute swedish decor inspiration...check out my blog:)

    Have a great week

    LOVE Maria at inredningsvis.se
    (sweden)

    ReplyDelete
  35. Jättefina bilder, som alltid! Kul att bloggen fyller tre :)

    Kolla gärna in på min blogg :)

    ReplyDelete
  36. Grattis! Fantastiska bilder!

    ReplyDelete
  37. Vilka läckerheter du gör! Fick din bok i brevlådan häromdagen, så jag har inte hunnit testa tårtbakning ännu. Jag undrar var jag kan finna bakform i strl. mindre med rätt hög kant. Har letat i sommar utan resultat. De känns ju lite dumt att skära ner 24:cm diameters bottnar.
    /Anita B

    ReplyDelete
  38. This all looks amazing! Love your blog! Amazing photos and recipes!!

    ReplyDelete
  39. The cake looks amazing. Can't wait for you to post the recipe so that I can bake it too! Your blog and photos are so beautiful. This is the first time I came across your blog, and I will be back for more of your wonderful creations.

    ReplyDelete
  40. Gorgeous pictures ! Happy Birthday :)

    ReplyDelete
  41. Just find your blog and love it! Bon anniversaire!

    ReplyDelete
  42. HAPPY HAPPY BLOGEVERSARY!! Mine just turned 2 ;)! Loving the new look of your blog.. So chic and as always AMAZING photos! Here's to more food blogging and photography. I wish that your delicious book will be published in English. Cause I know that I want it to badly on my bookshelf right now.. cheers, Jo

    ReplyDelete
  43. Happy (belated) Blog Birthday! And that celebratory cherry cake looks fabulous! I love the inner texture and color... I'm featuring this post in today's Food Fetish Friday (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and I love the inspiration I get from your food and here's to many more years of blogging!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Of course, it's always a pleasure to be featured by you!

      Delete
  44. Stort grattis så här låååångt i efterskott :D Du är SÅ inspirerande och dina bilder går inte att mäta sig med! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Men vad snäll du är Alexandra! Tusen tack :-)

      Delete
  45. Jag beställde hem din bok i veckan och jag måste bara säga att jag ÄLSKAR den!:) Helt fantastiska bilder och underbara recept!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Åh, men tusen tack för det! Lycka till med bakningen :-)

      Delete
  46. Snygg design du fått! Och bakverken ser som vanligt helt underbara ut! Keep up the good work. :)

    ReplyDelete
  47. Happy third b-day! Love your blog please post the recipe for the cake soon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! The recipe is up now :-)

      Delete
  48. Happy birthday!!! I just discovered this blog and I can't believe I missed three whole years of awesome recipes from you. It will take me the whole week to catch up but I want to be up to par asap!
    Big congrats!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Margherita! Don't you just love when that happens though? So many posts to look through :-)

      Delete
  49. Grattis i efterskott!
    Jag köpte din bok för ett par veckor sedan då jag tilldelat mig själv uppdraget att baka min mammas 50års-tårta. Och då föll valet på den himmelskt goda banan- och kolatårtan. Kan säga att det lilla som blev kvar efter fikat var borta dagen efter. I alla fall. Och jag undrar bara är det er hund och är det verkligen en liten söt yorkshire terrier?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Åh, vad roligt att höra Catarina! Fantastiskt! Vad glad jag blir :-)
      Nej, det är inte vår hund. Vi lånar honom ibland av Christians föräldrar.. och han är en liten yorkie (nåväl, liten och liten, han är glad i mat om man säger så!).

      Delete
  50. Congratulations & a very happy 3rd birthday to you. Your photographs are stunningly beautiful, you have got a great talent.
    hx http://lesgateauxcelestes.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete
  51. Grattis i efterskott! Och grattis till din nya och superfina design!
    Men nu till det viktiga, är det din lilla yorkie på bilderna? Hur söt som helst!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så hemskt mycket :-)
      Nej, han är lånad av min sambos föräldrar. Leo heter han och han är så underbar och älskar att posera för kameran!

      Delete
  52. Så. himla. fin. blogg. du har. Fantastiska bidler!

    ReplyDelete
  53. Congratulations! your blog is amazing and beautiful, have a lovely day!

    xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much Mariela! I hope you'll have a great day aswell!

      Delete
  54. On the Cherry cake, can you give American conversions on this in ingredients, Please. Some of them I am not familiar wirh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm sorry, but this is the way I make recipes :-(
      You can find measurement converters on google or have a look on my faq, here: http://call-me-cupcake.blogspot.se/p/faq.html

      Delete
  55. Congratulation!!! your blog is great and I am sure you will have many birthdays in the future.

    http://gadinas.wordpress.com

    ReplyDelete
  56. Happy Birthday Callmecupcake! I regularly look at your adorable blog and it has inspired creativity and always a smile. Thank you so much for capturing and sharing beauty with us!

    ReplyDelete
  57. Hello, Joyeux Anniversaire pour ton blog ! et le gâteau est magnifique! Je suis tombée par hasard sur ton site, il est original. J'adore les cupcakes, tes créations sont très jolies et je suis sûre qu'elles doivent être délicieuses. Les photos sont belles!!!!!!!!!!!
    It's beautiful, I love your cupcakes, they are very successful and very pretty. I’m sure they must be very delicious ! Bye Maïa de cookile paradise

    ReplyDelete
  58. åh vilken bedårande blogg, heja dig!
    Grattis grattis!!

    allt gott/ Kram Sofia PR

    ReplyDelete
  59. Congratulations! I am marveled by your beautiful and tasty cakes and I love your book! Keep up the good work!

    ReplyDelete
  60. Vilket fantastiskt härligt inlägg och vackra bilder, å den där söta vovven som slickar sig om munnen, jag blir alldeles tokig när jag ser sånt :-)

    ReplyDelete
  61. Lovely blog, wonderful cakes, and great pictures. Happy birthday from Thailand!!!

    ReplyDelete
  62. Köpte din bok i somras och har redan hunnit göra 3 av dem och alla har fått sååå mkt beröm av mina fikagäster. Favoriten hittills har varit banankakan med kolafrosting. Längtar tills jag ska pröva ett nytt av dina recept :)

    ReplyDelete
  63. This cake is so original but familiar! I love it!

    ReplyDelete
  64. Vilken härlig blogg jag hittat till :)
    Och JO jag fungerar på samma sätt. Så fort ändan tar i soffan smyger sig en bak- och fikaplan in i huvudet....

    ReplyDelete
  65. That is the cutest looking cake ever!! Happy birthday too :)
    xx

    milkandlotsofsugar.blogspot.com

    ReplyDelete
  66. Happy Birthday! Just found your blog and you're an amazing pastry chef!

    ReplyDelete
  67. It's actually a great and helpful piece of info. I am glad that you just shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

    Feel free to visit my homepage :: http://code.arc.cmu.edu/wiki/index.php?title=User:LyleCothr

    ReplyDelete
  68. Das ist doch was besonders hier.

    ReplyDelete
  69. https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/600585_390644664380618_622464805_n.jpg

    ReplyDelete
  70. Un site superbe, magnifiquement conçu avec un beau design et clair. Je suis heureux de vous laisser un agreable accueil et vous souhaite beaucoup de succes.

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment! :-)