March 4, 2012

Berry cheesecake icecream

Jag skulle vilja påstå att glass är precis lika gott året om (ok, kanske liite godare när det är varmt ute). Och ärligt talat så känns det nästan som sommar just nu (tyvärr inte temperaturmässigt dock). Jag längtar till våren (min bok!) och sommaren och allt som hör därtill. Trots att sommaren är ganska långt bort så kan det ju inte skada att göra lite glass för att få den att kännas lite mindre avlägsen, eller hur?!

Den här glassen kallar jag "cheesecakeglass" på grund av tillägget av cream cheese i receptet. Jag skulle inte påstå att den smakar cheesecake direkt, men cream cheesen tillför definitivt det där lilla extra. Använd de bär du tycker om, frysta eller färska!


Cheesecakeglass med bär
3 stora äggulor
2 dl socker
350 ml grädde
200 ml mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
350 gram bär (jag använde blåbär och jordgubbar)
125 gram cream cheese

Vispa äggulor och socker vitt och fluffigt. Häll grädde, mjölk och vanilj i en kastrull. Värm försiktigt tills blandningen når kokpunkten. Häll en skvätt över äggulorna och rör för att värma blandningen något. Häll över resterande gräddblandning. Rör om och häll tillbaka i kastrullen. Värm tills smeten tjocknat något. Tillsätt mosade eller pureade bär. Ta bort kastrullen från värmen och rör i cream cheese. Låt svalna. Häll upp smeten i en ren skål, täck med plastfolie och ställ in i kylen tills smeten är kall.
Ta ut glassen ur kylen och rör ordentligt. Har du ingen glassmaskin, ställ in skålen i frysen och rör ungefär var 20:e minut tills glassen stelnar.
Ta ut glassen i rumstemperatur en stund före servering.




In English:
I do love my ice cream all year round, even when it's freezing outside. But seriously, the weather right now is so lovely that it almost feels like spring (not temperature-wise though). I just can't wait for spring (my book!!) and summer to arrive. Even though summer is quite far away right now, it doesn't hurt to make some berry ice cream to make it feel a little less distant, right?!

I call it cheesecake ice cream because of the addition of cream cheese. It doesn't really taste like cheesecake but it does add a little extra something. Feel free to use whichever berries you want, frozen or fresh!










43 comments:

  1. Va gott det ser ut. O super fina bilder

    ReplyDelete
  2. Å vad gott det ser ut! Jag håller med om att glass funkar minst lika bra året om :-)

    ReplyDelete
  3. Gorgeous! I want ice cream so badly now.

    ReplyDelete
  4. Why isn't it hot in here yet so that I can make this amazing ice cream?!

    ReplyDelete
  5. That looks fantasic, the colour is soo nice!
    xoxo
    Ronja

    ReplyDelete
  6. Wow looks amazingly beautiful and so delicious. I am an ice cream lover, I wish I can have some.

    ReplyDelete
  7. åh, lät ju verkligen supergott... kanske skulle funka att ha i lite digestivekex eller liknande så blir det ju cheesecakeigare, hiho!
    jag tycker verkligen att glass passar året om, och vid alla tillfällen!

    ReplyDelete
  8. Oh, what an intense beautiful berrycolour! Mouthwatering!! Great recipe! Susanne

    ReplyDelete
  9. Fantastisk nydelig ღ
    ... og ser veldig
    godt ut - du er flink
    Klem fra Mette

    ReplyDelete
  10. Beautifull color and beautifull blog.

    lagalletarota.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Great pictures! ;) I understand you have a booking coming out this spring...is it in english perhaps?

    ReplyDelete
  12. Härliga bilder och vilken fin färg på glassen!

    ReplyDelete
  13. Jeg er i himlen, når jeg ser disse is billeder. Meget smukt. Det er en virkelig lækker magenta tone som isen har - meget indbydende.

    ReplyDelete
  14. Du tar bare de vakreste matbildene! Ser supergodt ut!

    Ha en fin kveld videre!

    Klem Lene

    ReplyDelete
  15. This post is so beautiful! I love the photography. Also, I like that this recipe doesn't require an ice cream maker. :)

    ReplyDelete
  16. This is insaaaaane! I absolutely love this serie of pictures… even if it's -25ºC outside, here in Montreal!
    Can I ask you what kind of lense do you use for your blogposts? I am currently searching for a new one (sharper than my 50mm 1.8...) Thanks in advance!

    ReplyDelete
  17. Glassälskare som jag är så bör jag ju absolut testa detta!
    Längtar också till din bok!:) Skall bli väldigt spännande. Dina bilder är alltid helt fantastiska! Tack för all inspiration :)

    ReplyDelete
  18. Sååååååå så vakre bilder!!! Ah! Du er så dyktig!

    KLEM KLEM
    ANETTE

    ReplyDelete
  19. I want ice cream! Your ice cream! - now :)
    I like Your pictures so much. They're like from a magazine. Which camera Do you usw?
    I really want to try this recipe...

    ReplyDelete
  20. Oh my gosh, that looks so good!! *_*

    ReplyDelete
  21. Your blog is just too beautiful for words!

    ReplyDelete
  22. Ohhhhhhhhhh Linda Beautiful!!!
    Margot

    ReplyDelete
  23. This ice cream is so gorgeous - the color is vibrant and the texture is incredible. And it looks so easy to make! Absolutely lovely and I am featuring this post in today's Friday Food Fetish roundup (with a link-back and attribution), so please let me know if you have any objections. It's always a pleasure following your food…

    ReplyDelete
  24. I love Ice cream and yours is absolutely georgeous! Love this so much, bookmarked, make soon! absolutely nice!

    ReplyDelete
  25. Oh my goodness... it isn't very often photos makes me drool, but wow, yours certainly did the trick!! Bravo!

    ReplyDelete
  26. Oh, this looks so refreshing and delicious! Your pictures are so stunning, I am more in love with them every time I see them <3

    ReplyDelete
  27. your blog makes me hungry. just wanted to make that clear :)
    -jocee <3

    ReplyDelete
  28. Mmm, ice cream is my sweetest weakness! Yours sounds incredible.

    Your photos and styling slay me - what gorgeous texture and moodiness! I aspire to photograph so beautifully. :)

    ReplyDelete
  29. Beautiful pictures and the recipe sounds delicious. I also like ice-cream year-round.

    ReplyDelete
  30. That is really art! Wonderful pictures ...
    Barbara

    ReplyDelete
  31. Gorgeous color! And your photography is wonderful!

    ReplyDelete
  32. gud. jag smäller av så fruktansvärt vackert.

    ReplyDelete
  33. Fy vad gott det ser ut!
    Had to share: http://minipiccolini.com/2012/03/its-friday-9/

    ReplyDelete
  34. I just made berry cheesecake ice cream with this recipe, the first time I've ever made ice cream, and it tastes absolutely divine! Thank you so much! Can I ask, did you have to add any food colouring? Because mine kind of looks like grey goop with some blueberry bits. Anyway it tastes amazing so it's not a big issue, but yours has such a lovely deep purple colour!

    ReplyDelete
  35. So beautiful! I'm looking forward to trying this. I'm featuring your blog and this post in my News of the Day today. I'll be posting it later this evening.

    ReplyDelete
  36. Gorgeous!!! This looks amazing, the perfect way to cool off on a hot summer day.

    ReplyDelete
  37. Your photography is always just gorgeous! I adore your blog!

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment! :-)