April 22, 2011

Vinnaren..

Nu mina vänner, är tävlingen slut! Tack till alla som har deltagit och tack till snällaste Dr. Oetker för den fina vinsten! Jag hade gärna lottat ut ett paket till var och en av er, men tyvärr kan bara en vinna.

Vinnaren av lådan fylld med bakprylar är...


Therese! Grattis!





Share to Facebook Share to Twitter Pin This

April 19, 2011

Pink rainbow cake!

Det känns inte som att Sverige är färgämnenas förlovade land precis. Jag kan också tycka att det är onödigt med färgämnen, men ibland kan en liten färgklick göra så otroligt mycket. Jag älskar att göra tårtor som innehåller en liten överraskning inuti, men som är väldigt enkla på utsidan. Det här är en sådan tårta. Jag har länge funderat på att göra just en regnbågstårta, men kände att jag nog ville hålla mig till en färg. Självklart blev det då rosa. Jag har ändå använt sparsamt med pastafärg, men tycker man inte om det kan man säkert byta ut endel av vätskan i receptet mot t.ex. hallonpuré eller färga vattnet med rödbeta. Eller så kan man behålla den helt naturell! Det går ju precis lika bra. Tårtan innehåller förövrigt hallonsylt, men jag kan tänka mig att lemon curd skulle passa perfekt med! Receptet på tårtbotten kommer från Sweetapolita.

Klicka på bilderna för att göra dem större!

Scroll down for recipe in English











In English:
I love making cakes that contain a little surprise on the inside, but are really simple on the outside. This is one of those cakes. I have long thought of making a rainbow cake because they are so stunning, but I wanted to use a cohesive color scheme. I didn't really use much coloring, but if you don't like the idea of coloring your cake, I'm sure you can switch some of the water for pureed berries or juice from beetroot. Or just keep it natural! It's all good.



Swiss meringue frosting
Makes enough to frost a 15 cm or 20 cm cake. Add 225 grams of butter to make Swiss meringue buttercream

•5 large egg whites
•200 grams sugar
•1 tsp vanilla extract

Put egg whites and sugar in a heat-proof bowl in a double boiler. The water in the saucepan should be simmering. Whisk with a hand whisk continously until the mixture reaches 65 degrees C. Remove from heat. Start whipping the egg whites with a stand or hand mixer until they become fluffy and white and the bowl is cool, this can take about 10 minutes.


Vanilla cake
Makes five 15 cm, or four 20 cm layers

This recipe is adapted from Sweetapolita.


•1/2 cup (113 grams) butter
•2 cups white sugar
•3 1/2 cups flour
•1 teaspoon salt
•3 teaspoons baking powder
•1 1/2 cups ice water
•1 teaspoon vanilla
•4 egg whites beaten stiff


Add sugar to the butter and beat until light. Sift dry ingredients and add alternately with ice water and flavourings, beating thoroughly after each addition. Fold in the beaten egg whites. Pour into greased layer pans and bake at 350 degrees F (175 degrees C) for about 30 minutes.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

April 10, 2011

Chocolate cake deluxe!

Jag tackar alla underbara läsare för den fantastiska responsen på tävlingen! Jag är helt imponerad av er, och av alla fina och snälla kommentarer! Passa på att vara med medans det finns fortfarande tid kvar.

Finns det något mer underbart än en hög, saftig tårtbit? Inte enligt mig iallafall!
Det här är ungefär den godaste chokladtårtan jag någonsin smakat. Tårtbottnen är riktigt saftig, och kommer helt klart bli mitt nya standardrecept på chokladbotten. Receptet är verkligen superenkelt, det är i princip bara att vispa ihop alla ingredienser!
Designen är inspirerad av Sweetapolita, min favorit-tårtblogg!

Klicka på bilderna för att göra dem större!

Scroll down for recipe in English!








In English:

This is probably the best chocolate cake I have ever tasted. The cake came out incredibly moist and delicious! The best thing about it is that the recipe is so simple.
I have to give credit for the design of this cake to Sweetapolita, my favorite cake blog!

Chocolate cake
Makes three 20 cm or four 15 cm layers

Cake
4 1/4 dl (255 g) all purpose flour
4 3/4 dl (425 g) granulated sugar
1 1/4 dl (50 g) cocoa powder
1 tsp baking powder
2 tsp baking soda
2 large eggs
2 1/2 dl (1 cup) strong coffee
2 1/2 dl (1 cup) buttermilk
1 1/4 dl (1/2 cup) vegetable oil
1 tablespoon vanilla extract

Preheat oven to 175°C (350 F). Butter and flour three 20 cm (8 inch) or four 15 cm (6 inch) pans. In a large mixing bowl, sift dry ingredients. Add remaning ingredients to bowl with the dry ingredients and mix for a few minutes. Pour the batter into pans and bake for about 30-35 minutes, rotating pans after 20 minutes. Let the pans cool for 15 minutes before inverting them onto a cooling rack. If you want to split your layers in half, put them in the freezer for 30 minutes before splitting.


Chocolate fudge frosting
300 grams butter at room temperature
5 dl (300 g / 2 cups)powdered sugar
1 dl (40 g) cocoa powder
200 grams dark chocolate, chips or finely chopped
1 dl (1/3 cup + 1 1/2 tbsp) heavy whipping cream
1 vanilla bean

Melt the chocolate in a heat proof bowl over a double boiler or in a microwave. Put aside and let cool to room temperature. Beat the butter and powdered sugar until light and fluffy. Add cocoa powder and beat until combined. Add the melted and beat for another minute. Split the vanilla bean in half, scrape out the seeds and mix them with the cream (I like to do this because I think it brings out the vanilla flavor). Add the cream and beat until smooth.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This