March 10, 2011

Hazelnut chocolate cupcakes!

Det behöver faktiskt inte vara så himla komplicerat att göra cupcakes. Dessutom så gillar inte alla frosting har jag förstått. Vissa tycker bara att det är sötsliskigt och onödigt, medans andra tycker att frostingen är det bästa av allt. Jag ligger nog någonstans mittemellan. För den som inte är frostingfrälst kan jag rekommendera Whipped cream cheese frosting. Lagom söt, enkel att göra och passar till det mesta. Den perfekta frostingen helt enkelt! Egentligen hade jag tänkt göra just denna underbara frosting till mina choklad- och hasselnötsmuffins, men jag hade bara grädde hemma så det fick helt enkelt bli vispad grädde. Inte fy skam det heller! Jag slänger in receptet på Whipped cream cheese frosting i detta inlägget för den som känner sig manad!

Scroll down for recipe in English!






Minicupcakes med hasselnöt och choklad
Cirka 24 st

Det här receptet passar självklart till att göra normalstora muffins också! Dubbla receptet och grädda muffinsen något längre, kanske 15-18 minuter. Testa med en tandpetare så att de är klara.

•100 gram hasselnötskärnor
•3 stora äggvitor
•1 1/4 dl mjöl (75 gram)
•1/2 dl kakaopulver (cirka 23 gram)
•1 3/4 dl florsocker (100 gram)
•1/2 dl ljust muscovadosocker
•90 gram smör, smält och avsvalnat

Värm ugnen till 150 grader C. Rosta hasselnötterna i cirka 15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Öka ugnsvärmen till 175 grader C. Gnugga sedan bort skalen. Får du inte bort allt är det inte hela världen. Låt dem svalna en stund och mixa dem sedan grovt.
Vispa äggvitorna i en ren skål till ett styvt skum. Sikta ned mjöl, kakao, florsocker och muscovadosocker. Tillsätt sedan det smälta smöret och hasselnötterna och vänd sedan ned allt försiktigt. Fördela smeten mellan muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen cirka 7-10 minuter.


Whipped cream cheese frosting
•300 gram cream cheese
•3 dl grädde
•1 tsk vaniljextrakt
•2 dl florsocker

Vispa grädden i en stor skål. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljextrakt i en annan skål. Häll över cream cheeseblandningen i vispgrädden och vispa ytterligare. Känns frostingen för lös, ställ den i kylskåpet en stund.







In English:
It doesn't have to be complicated to make cupcakes. As far as I understand, not all people are fond of frosting. Some just think it is unneccessary and too sweet, whereas some people think it is the best part of a cupcake. I think I'm somewhere inbetween. For those of you who aren't fond of super sweet frostings I can recommend
Whipped cream cheese frosting. It is simple to make and goes with almost everything, the perfect frosting! I was going to make this frosting to these cupcakes, but I didn't have any cream cheese at home so I ended up using simple whipped cream instead. Not too bad either, right? I'm sharing the whipped cream cheese frosting recipe anyway, if you feel like making it. You really should try it!


Hazelnut chocolate minicupcakes
Makes 24 minis

This recipe works just as well to make normal sized cupcakes. Double the recipe and bake them a bit longer, about 15-18 minutes. Test a cupcake with a toothpick to see if it is ready.

•100 grams hazelnuts
•3 large eggwhites
•1 1/4 dl flour (75 grams)
•1/2 dl cocoa powder (23 grams)
•1 3/4 dl powdered sugar (100 grams)
•1/2 dl light muscovadosugar
•90 grams butter, melted and cooled


Heat the oven to 150 degrees C (300 F). Toast the hazelnuts for about 15 minutes or until golden brown. Increase the heat to 175 degrees C (350 F). Rub the hazelnuts with a towel to remove the skin. Let cool for a while and then put them in a food processor and pulse a few times until they are coarsely chopped.
Whip the eggwhites until stiff peaks form. Sift all dry ingredients into the eggwhites. Add the melted butter and the hazelnuts and gently fold everything together. Divide the batter into the cupcake liners and bake in the middle of the oven for about 7-10 minutes.



Whipped cream cheese frosting

•300 grams of cream cheese
•3 dl heavy whipping cream
•1 teaspoon vanilla extract
•2 dl powdered sugar

Whip the cream in a large bowl. Mix cream cheese, powdered sugar and vanilla in a another bowl. Mix everything together and whip until smooth. If the frosting is too runny, put the bowl in the fridge for a while and it will firm up.

20 comments:

  1. Whipped cream cheese frostingen är den bästa frostingen nånsin!

    ReplyDelete
  2. Åh vad ljuvligt gott allting låter! Jag älskar choklad och jag älskar hasselnötter. Det låter dessutom som att denna icke fullt så söta frosting passar bra till. Den ska jag definitivt prova. :)

    En fråga: Funkar frostingen att smaksätta med ganska mycket vanilj om man skulle vilja ha en tydlig vaniljsmak? Jag älskar nämligen vanilj också. (Kanske inte nödvändigtvis just till dessa cupcakes dock.)

    ReplyDelete
  3. Lina - Hehe, vad kul att du gillar den! Jag måste hålla med dig faktiskt :-)

    Lainen - Visst kan du ha mycket vanilj om du vill! Då kanske det är bäst att använda riktig vaniljstång eller rent vaniljpulver så att den inte bli alltför lös. Jag tycker dessutom att det ser fint ut med de små svarta prickarna!

    ReplyDelete
  4. Det låter ju så gott, frosting måste jag bara pröva!

    ReplyDelete
  5. Så gott det där ser ut och härliga bilder! Själv tycker jag en riktigt god (läs choklad) frosting ibland t.o.m. är godare än själva cupcakesen. :-) Grädde som frosting kan just heller inte bli fel. :-)

    ReplyDelete
  6. I'll try your recipe... I only want to exchange hazelnuts against walnuts, since I am allergic against hazelnuts!

    ReplyDelete
  7. Ser himla gott ut, den frostingen måste jag ta och testa

    ReplyDelete
  8. Så gott det ser ut!
    Och så fina bilder!!

    Den här snickerskladdkakan kan jag också rekomendera :

    http://pernillawahlgren.se/jennys-matblogg/snickerskladdkaka.html


    Trevlig Söndag

    ReplyDelete
  9. VIlken underbar blogg och vad duktig du är, är imponerad!

    Kommer att följa din blogg i fortsättningen!
    :) Helena

    ReplyDelete
  10. Minicupcakes är ju fantastiskt!

    Du missar väl inte att du nu kan hjälpa till att främja gastronomi-Sverige genom att bedöma de restauranger, konditorier,chocolatterier, specialkaffeställen & matstopp du besöker! Detta gör du via Sveriges Bästa Bords hemsida.

    ReplyDelete
  11. Jättevacker blogg, älskar den söta designen och alla fina bilder ! <3

    ReplyDelete
  12. Vilken perfekt storlek. Jag gör alltför sällan små cupcakes, måste testa dessa!!!

    ReplyDelete
  13. the pictures here are expired! would appreciate if you can reupload them since i really love looking at your pictures :)

    ReplyDelete
  14. Thank god you have the English Version. I was starting go get worried. You saved me from using google Translate!

    ReplyDelete
  15. I wonder how this would be with a Nutella & cream frosting filling? So, instead of having the frosting on top, you would have a filling & then dust the top with powdered sugar or with a drizzle of dark chocolate ganache. This is an amazingly delicious recipe...thank you for sharing! (...and inspiring!)

    ReplyDelete
  16. I wonder how this would be with a Nutella & cream frosting fillinghttp://www.trustwebsitehostingreviews.com/ thanks=)))))))))

    ReplyDelete
  17. could i replace the hazelnut with ALMOND MEAL? (which is just crushed almonds)... or can I buy the hazelnuts already in "powder" form??

    ReplyDelete
  18. what about the grams measurement of the muscovado sugar??

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment! :-)