March 23, 2011

Chocolate and salted butter caramel macarons!

Första gången jag skulle göra karamell (eller heter det kola?) så gick det åt skogen. Då använde jag ett recept där man skulle koka socker tillsammans med vatten, men det blev bara en enda röra. Sedan dess har jag inte vågat mig på att göra det igen. Denna gången testade jag att smälta sockret utan vatten. Success! Tänk vilka möjligheter som har öppnat sig! Nu ska jag bara lista ut hur man gör en rinnigare variant...

Jag kan inte betona nog hur viktigt det är att förvara fyllda macarons i kylen minst en dag (om inte fyllningen är väldigt lös), för att få fram den rätta konsistensen. Det är värt det, jag lovar!
Dessa bör dessutom tas ut ur kylen någon timme innan de ska ätas.

Scroll down for recipe in English!








Chokladmacarons
ca 35 st hela

•100 gram skållade och malda mandlar
•100-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
•4 matskedar socker
•185 gram florsocker
•15 gram kakao

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kakaon och kör alltihop en extra gång i mixern.

2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 14 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

6. Klicka ut eller bred fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp.




Salted butter caramel

•100 gram strösocker
•150 ml vispgrädde
•85 gram saltat smör
•En nypa havssalt (valfritt)

1. Värm socker försiktigt i en rymlig kastrull utan att röra. När sockret börjar smälta, bli brunt och bubbla, rör förstiktigt några varv med en sked. Se till att allt socker smält innan du tar bort kastrullen från värmen. Värm grädden i en annan kastrull.

2. Tillsätt smöret till det smälta sockret, skuret i bitar. Var försiktig så att det inte kokar över eller skvätter upp på dig! Till en början skär det sig, så sätt tillbaka kastrullen på låg värme på spisen och rör tills smeten blir jämn.

3. Tillsätt grädden, lite i taget. Var förstiktig här med, eftersom det bubblar riktigt mycket! Låt koka några minuter, ta sedan bort kastrullen från värmen och låt svalna en stund innan du häller upp i en ren burk. Var inte orolig om karamellen är lös, den kommer stelna i kylen. Förvara burken i kylen. Om den känns för hård när du ska använda den så låt den stå framme i rumstemperatur en stund.








In English:
The first time I made caramel it was a disaster. That time I used a recipe where the sugar was melted together with water. It was a complete mess, to say the least. Since then I haven't had the guts to try it again, I just thought I'd fail. This time I tried melting the sugar without water. Success! Just imagine the possibilities that have opened up! Now I just need to figure out how to make caramel sauce too..

Remember to always store your filled macarons at least a day before eating them (unless your filling is very liquid), otherwise the texture won't be right. It's worth the wait, I promise!
Take them out of the fridge 1 hour before eating

Chocolate macarons
Makes about 35 whole

Ingredients:
•100 grams blanched, ground almonds (make sure to grind more than 100 grams)
•100-110 grams egg whites (about 3 egg whites), aged 1 day at room temperature
•15 grams cocoa powder
•185 grams powdered sugar
•4 tablespoons sugar


1. Grind the almonds in a mixer or a food processor. Push the almond flour through a sieve to get rid of any large pieces or lumps.
2. Mix the powdered sugar and cocoa powder together with the ground almonds in a food processor.
3. In a large bowl, whip the egg whites with a hand- or stand mixer. As the egg whites start foaming, add the sugar one tablespoon at a time and continue whipping until the mixture is glossy and stiff. You should be able to hold the bowl upside down without the meringue sliding out.
4. Fold the dry mix carefully and slowly into the meringue, use a spatula. Add food coloring if desired until fully mixed. Don't overmix!
5.. Fill your piping bag and pipe the macarons onto a baking sheet. Let them set for 60 minutes to form a dry skin.
6. Preheat the oven to 150° C. Bake for about 14 minutes. Let cool completely, then spread caramel on them and sandwich them together.


Salted butter caramel

•100 grams granulated sugar
•150 ml heavy cream
•85 grams salted butter
•A pinch of seasalt(optional)

1. Carefully heat the sugar in a saucepan withput stirring. Once the sugar starts melting and becomes a lovely amber brown color, swirl a few times. Remove from heat and swirl until all the sugar has melted. Heat the cream in another saucepan.

2. Add the diced butter to the sugar. Be very careful so you don't get caramel on yourself, it is HOT! Once the butter is added, it will start to curdle a bit, but just keep stirring and it will come together. Put the saucepan back on the heat.

3. Add the cream, a little at a time. Be careful, it will spit and spatter like crazy! Let the caramel boil for a few minutes and then remove the pan from the heat. Let cool and then pour your lovely caramel into clean jars. Don't worry if the caramel seems to runny, it will harden in the fridge (hopefully not too much..). Store in the fridge. If you feel that your caramel is to stiff, leave it in roomtemperature before using.


Share to Facebook Share to Twitter Pin This

35 comments:

  1. Gorgeous photos.. as usual :) I will definitely try the salted caramel recipe

    ReplyDelete
  2. Salted butter caramel = my favorite. Gorgeous macarons!

    ReplyDelete
  3. YUM! Ska testa detta såfort jag kommer hem till sverige där det faktiskt finns elvispar! (jag bor i en engelsk familj just nu och känner mig helt handikappad utan bakgrejer)

    ReplyDelete
  4. hur många dl florsocker blir 185 gram?

    ReplyDelete
  5. Love your macarons and photos. I want to try to do your recipe Linda.
    Thank you for your inspiration

    ReplyDelete
  6. Låter supergott med kola i :-), det måste jag verkligen testa

    ReplyDelete
  7. Underbart som alltid! perfekt macarons och härligt fyllningen ;) I love it!!

    ReplyDelete
  8. Roberta, Lora & Rowaida - Thank you so much :-)

    Carolina - Så frustrerande! Jag vet hur det känns.. det brukar vara då man är som mest inspirerad med!

    Maja - 180 gram är 3 dl, så lite lite mer än 3 dl!

    Linda - Det blev väldigt gott faktiskt :-)

    Sana - Tack snälla!

    ReplyDelete
  9. They look so amazing, and wonderful pics!

    http://natureyourself.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Gud.. Dom där måste ja testa! Låter supergott :) Å ljuvliga bilder! (Jag är själv helt amöba när d kommer till foton..)

    ReplyDelete
  11. Vilka underbara bilder du har! Ser galet gott ut =)

    ReplyDelete
  12. Åh vad gott o swå fina!! Jag har oxå gjort kola i dag... till våfflorna!!! Jag måste absolut testa ditt recept o lägga i macronerna!!!

    Trevlig helg!!

    ReplyDelete
  13. åh wow, det ser helt otroligt gott ut, jag bara måste prova det här! Jag har aldrig försökt göra karamell på det här sättet - ska göras SNART. Tac för tipsen =D

    ReplyDelete
  14. Just found your blog! Your pictures are so great and these macarons look SO yummy!

    ReplyDelete
  15. Åh, vad gott det låter. Spar receptet på fyllningen, det lät väldigt smarrigt.

    ReplyDelete
  16. Tack så hemskt mycket allihopa!

    Thanks so much everyone!

    ReplyDelete
  17. Den karamellen skall jag testa - ser alldeles fantastisk ut! Och himla fina macroner!

    ReplyDelete
  18. Hej. Tänkte bara tack för alla tips när det gäller macarons, lyckades få till dom perfekt med hjälp av ditt recept och länkade till dig genom min blogg, hoppas det är okej :)

    ReplyDelete
  19. Jag provade att göra karamellen men den stelnade aldrig som din gjorde.
    Vad har jag gjort för fel?

    ReplyDelete
  20. Hello Linda,

    Thank you for your beautifull blog.
    I am making some of your recipes and they are lovely.
    I made your salted butter caramel, but i was wondering how long can i keep this in the fridge.

    Best regards, Astrid

    ReplyDelete
  21. Tone - Självklart! Jag tackar för det :-)

    Anonym - Troligtvis blev karamellen inte tillräckligt varm, eller så kokade den inte tillräckligt länge. Hade du den i kylen tills den blev sval? Hoppas du lyckas bättre nästa gång!

    Astrid - I'm so happy you like my recipes :-) Oh, the caramel keeps for a long time in the fridge. Mine was still ok actually!! So I would say at least 3-4 weeks :-)

    ReplyDelete
  22. Oj en san god kola! Har nu gjort 2 satser pa 2 dagar (3 om man raknar det branda-socker-fiaskot ocksa!) - och den ju helt underbar i cupcake frosting, som 'kladd' mellan smakakor och att smaka direkt fran burken. Och andra satsen gjorde jag med lite extra gradde, och det blev en perfekt kolasas till glass. Tack for receptet, bade fran mig och mina barn :)!
    Annika

    ReplyDelete
  23. Jag undrar vilken tyll du använder då du ska spritsa dina macarons?

    ReplyDelete
  24. Hello,
    I just tried to make the caramel and now I have a question. Compared to yours, my caramel is quite dark and it tastes a bit acerbic, but also sweet and just a tad salty. It's not bad at all, but the caramel I've previously know was just sweet and light brown. Did I make something wrong or is this the it has to be? It's not burnt, but maybe it get a bit too hot?

    ReplyDelete
  25. Älskar verkligen din blogg, den är helt underbar! Har bara en fråga, jag bakade Macarons för första gången igår och slängde ihop en sats idag också, men mina blir inte alls så där släta som dina blir och ändå har jag malt mandeln jättefint och siktat flera gånger, kan det bero på nått annat? Cudos igen för en toppenblogg! Kram /Lisa

    ReplyDelete
  26. Älskar dina bilder, dom är helt gudomliga! Jag har några frågor som jag hoppas du kan svara på.

    När jag gör macarons så blir undersidan aldrig platt, utan den är typ deggig och massa innehåll fastnar på bakplåtspappret, vet du varför det blir så?

    Undrar även varför vissa recept är med 200g och en del med 185g florsocker? Vad är skillnaden?

    Den vackra tårtan som är röd inuti, vart hittar man receptet på det?

    Hoppas du svarar, hade blivit så glad! Kram från mej!

    ReplyDelete
  27. Hejsan!
    Vilka underbara bakverk du gör!

    Jag har gjort mitt andra försök idag att göra macarons. Men jag får inte undersidan slät, som dina på bilden där du brer på kolan. De blir mer skåliga. Vet du vad jag gör för fel?

    Jag var jättenoga med att sikta både florsocker och de malda mandlarna, men ändå blev smeten rinnig. Ska man gå efter volymen före eller efter man har siktat?

    Vore verkligen tacksam för svar, jag vill oxå kunna :)

    Vänligen,
    Anette.

    ReplyDelete
  28. hello linda..u have amazing blog..i really like it..:)by the way i want to ask you..what is heavy cream?is it creamwell or whipping cream?i`m a little bit confuse..thank you..

    ReplyDelete
  29. Question about the aged egg whites: should I separate the eggs and leave them for a day at room temperature in a glass? Is that what you mean? What does that accomplish?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heavy cream is just another name for double cream!

      Delete
  30. These look amazing! You say to let them sit for at least a day after assembling- how many days can they sit? 2-4? I want to make them for a birthday party, but won't have time the day before!Thanks!

    ReplyDelete
  31. I love these recipes so much! However, I can't seem to get my caramel to set up like yours. Mine is often still quite funny after chilling in the refrigerator over night. I have tried whipping the caramel and that definitely thickens it up, but I would love suggestions on how to get mine similar to your paste-like caramel. Thanks!!!

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment!