January 29, 2011

Lemon curd!

Nu är jag frisk igen och är redo att ta mig an alla kommande bakprojekt! Jag har samlat på mig så många idéer att jag inte vet var jag ska börja. Lemoncurd är iallafall en bra början, eftersom det är en bra bas i tårtor och många andra bakverk. Jag tycker också att det passar bra ihop med naturell yoghurt, vilket är ett bra alternativ om man är sugen på nåt sött men inte vill äta något som är alltför onyttigt.

Receptet räcker till en burk på ungefär 1/2 liter. Curden håller cirka 1 1/2-2 veckor i kylskåp, men går även utmärkt att frysa. Det bästa är att frysa ner i flera mindre burkar så att man ka ta upp vid behov, ta då ut burken i god tid och låt tina i kylen.




Lemon curd
•3 mellanstora ägg
•1,5 dl socker
•Saft och finrivet skal från 2 citroner
•50 gram smör

Vispa samman ägg, socker och citronjuice i en värmetålig skål och ställ över ett vattenbad med sjudande vatten. Rör hela tiden tills blandningen tjocknar (vid cirka 65-70 grader), vilket tar ungefär 10 minuter. Ta bort från värmen, skär smöret i tärningar och vispa ner i den varma blandningen tills smöret smält helt. Tillsätt citronskal och låt svalna. Häll över i en ren burk.






In English:
Now that I am feeling better I am up for all the baking projects ahead of me! Lately I have gathered so many ideas that I don't know where to start. I guess lemon curd is a great way to start, since it is a great base in cakes and many other delicious pastries. I also like to eat it with yoghurt ("plain" yoghurts like greek), which is a great alternative if you feel like something sweet yet relatively healthy.

This recipe yields roughly 0,5 liters and keeps for about 1 1/2-2 weeks in the fridge. You can also divide the curd into smaller containers and freeze for later use. Thaw the containers in the fridge.

Lemon curd
•3 eggs
•1,5 deciliters sugar
•Juice and zest from 2 lemons
•50 grams of butter

Put eggs, sugar and lemon juice in a heat proof bowl. Set mixing bowl over a pan of simmering water and mix by hand until the mixture becomes thick, which should take about 10 minutes. Remove from heat and cut the butter into cubes. Whisk in butter and whisk until melted. Add the lemon zest and let cool. Pour into a clean, dry jar.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

18 comments:

  1. lemon curd är så gott, måste testa att frysa det nästa gång jag gör en ny omgång, det är inte alltid man hinner få användning för allt innan det blir för gammalt

    ReplyDelete
  2. For en sammentreff. Jeg har akkurat laget sitronruter med Lemon Curd i, men jeg kjøpte ferdig fordi jeg aldri klarer å få til egenlaget Lemon Curd. Den skiller seg alltid. Men jeg har ikke prøvd denne oppskriften. Så neste gang prøver jeg din oppskrift.

    Takk for en flott blogg! Mine sitronruter ligger ute på bloggen min om du vil ta en titt!

    Bra at du er frisk igjen forresten!
    Ha en god lørdag,
    Caroline

    ReplyDelete
  3. This looks fabulous! I love lemon curd! I'm glad you're feeling better, and can't wait to see what you have in store to tempt us to break all our new years resolutions!

    ReplyDelete
  4. Looks delicious love your recipe. the photos looks amazing! Glad you are feeling better.

    ReplyDelete
  5. Linda - Precis! Oftast använder man ju bara mycket när man använder det i en tårta eller liknande.

    Caroline- Vad lustigt! Men citron är ju så gott :-) Hoppas du lyckas bättre med detta receptet då!

    Emily - Thanks! I'm glad too, and I can't wait either.. haha. I have so many recipes I want to try and so many cakes I want to make.

    Thanks Rowaida!

    ReplyDelete
  6. Vilket ljuvligt ställe! Här skulle jag kunna stanna länge. Och vilka fotografier. Tack för den upplevelsen,

    Tror jag ska baka i morgon...

    Trevlig kväll!

    Camilla

    ReplyDelete
  7. Blev tipsad om din sida.

    Oh my! Vilka bilder, vilka kakor, vilka helt underbara saker =) Jag blir alldeles lycklig av att kolla runt här.
    Martha Stewart kan ju slänga sig i väggen ;)))
    Sofia

    ReplyDelete
  8. Camilla - Tack så mycket! Vad kul att du blev inspirerad till att baka!

    Sofia - Åh, tack! Vad kul att du gillar min blogg! Tänk om man ändå vore Martha :-)

    ReplyDelete
  9. Vad söta! Var kan man köpa form för sådana minikakor?

    ReplyDelete
  10. Åh nu blev jag sugen på att prova göra egen lemon curd!

    ReplyDelete
  11. Tack alla!

    Sara - Formen finns att köpa på The Spice Tree. Annars finns det säkert på kakburken.se eller bagarenochkocken.se kan jag tänka mig!

    ReplyDelete
  12. Åh, provade receptet på jobbet ikväll, fantastiskt!

    ReplyDelete
  13. I'd like to feature this photo and recipe in Model Life Magazine. If you'd be interested, please email me editorinchief@modellifemag.com

    ReplyDelete
  14. Why are you measuring sugar as a volume and not as a mass, like everyone else on the planet ? Do you provide a density for the sugar you use, so we can get the actual amount right ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Quentin. Not everyone on the planet measures in mass... here in the states we do, but most other countries measure in volume. Use a converter. The amounts would be approximately 2/3 cup sugar, and about 1/3 stick butter.

      Delete
  15. Hello! I love the way that curd looks, and I want to make it with stevia. Do you know how much stevia I should use, in grams, instead of sugar? Is it the same, more or less or does the amount differ? Thanks.

    ReplyDelete
  16. Hello,

    Thank you so much for sharing the recipe. I'm interested in making the lemon curd. But I would like to know if you used SALTED or UNSALTED butter in your recipe. Please kindly reply.

    Thanks so much,
    Jair

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment!