January 5, 2011

How to make your own vanilla extract!

Efter att ha köpt otaliga små flaskor med "oäkta" vaniljextrakt (eller vaniljessens kallas det väl då) började jag tröttna på att de tog slut så fort. Smaken går dessutom inte att jämföra med äkta vanilj, så jag tänkte -varför inte göra eget vaniljextrakt? Dessutom är det superenkelt! Visst tar det lite tid, men det är det värt! Det är dessutom en fin present att ge bort till någon som tycker om att baka.



Hemmagjort vaniljextrakt

•250 ml vodka
•3 vaniljstänger

1. Skär ett snitt i vaniljstängerna på längden så att de öppnar sig, men låt dem sitta ihop i ena änden.
2. Lägg dem i en flaska eller en burk och häll sedan på vodka. Stäng flaskan/burken ordentligt och skaka om ordentligt.
3. Låt flaskan stå mörkt och svalt i minst två månader, skaka om då och då, sedan är extraktet redo att användas! Extraktet mörknar med tiden och håller i flera år. Det går även bra att fylla på med vodka och vaniljstänger allteftersom man använder det.





In English:
After buying numerous bottles of vanilla essence I got tired of them running out so fast. The taste can not even be compared to that of real vanilla, so I thought -why not make my own vanilla extract? The best thing is that it is so easy to make! It does take some time, but it is so worth it. Also, it makes a perfect gift for someone who loves to bake.

Homemade vanilla extract

•250 ml vodka
•3 vanilla pods

1. Cut the pods lengthwise in half, but leave one of the ends connected.
2. Put the pods in a bottle or a jar and cover them with vodka. Close the lid and give it a good shake.
3. Store the bottle in a dark, cool place for at least two months, and give it a good shake once in a while. The extract will darken over time and lasts for years. You can refill the bottle with vodka and vanilla pods as you use it.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

21 comments:

  1. tack förtipset!! Ska absolut ta med mig!! Ge lite recept på sugerpast oxå??

    ReplyDelete
  2. Those bottles are so cute! Where did you get them from?!

    ReplyDelete
  3. Blomman - jag har bara gjort sugarpaste en gång, men jag har inte testat själva sugarpasten än. Men den verkar bra! Receptet finns här: http://bakalitenkaka-tove.blogspot.com/2008/06/sugarpaste.html

    Maddy - Aren't they? They only had two left in the store, I gave away both as presents :-)
    They are from a Swedish brand called Miljögården, and I think they only sell their things in Scandinavia. They also make fantastic glass jars for candy, which I have used for some of my dessert tables.

    ReplyDelete
  4. Oh! Så himla fint. Blir tvungen att kolla upp miljögården nu då.

    ReplyDelete
  5. Vad smart! Och vilka fina små flaskor.

    ReplyDelete
  6. Tack för tipset! Supersöta små flaskor!

    ReplyDelete
  7. Det här måste man laga någon dag, tack för "receptet" =)

    Älskar vanilj <3

    ReplyDelete
  8. Oj vilket bra tips! Ska genast prova detta, har en massa vaniljstänger som jag fått över efter att jag kokat vaniljsås/kräm. Brukar skölja av dem o torka dem o göra eget vaniljsocker, men det borde ju funka att göra vaniljextrakt också fast det inte är några frön kvar i stängerna.

    ReplyDelete
  9. wow vad vackra flaskor! De där hade jag inte sagt nej till i present. Detta kanske man skulle testa att göra nån gång framöver!

    ReplyDelete
  10. Tack alla!

    Anna - Ja, gör det! Mitt favoritmärke faktiskt. Det verkar säljas på ganska många ställen också.

    Sanne - det funkar nog utmärkt, det sitter ju mycket smak i själva "skalet" också!

    ReplyDelete
  11. Fantastiskt tips. Detta ska jag genast göra här hemma. Låter underbart med hemmagjort vaniljextrakt!

    ReplyDelete
  12. Vad smart! Kan tänka mig att det är godare än det man köper också. Smakar det ingen sprit efter två månader?

    ReplyDelete
  13. Gorgeous photography, too bad recipes are not in english, though amazing posts, they look lovely :)

    ReplyDelete
  14. Sara - Det kan ju användas till allt, perfekt!

    Pernilla - Jag tror det smakar endel sprit fortfarande, det kanske kan ta upp emot ett år innan spritsmaken försvinner helt.

    Roberta - Thanks! Some recipes are in English, just scroll down below the pictures!

    ReplyDelete
  15. Great idea!! One question though, do you scrape the seeds off the vanilla pods? Thanks!

    ReplyDelete
  16. Tusen takk for en super blogg :)

    Laget dette i dag, kjempe lurt for oss som baker mye ^^ En koselig venninnegave også ;D

    ReplyDelete
  17. vanila is great think of new bride good work

    ReplyDelete
  18. There's nothing better than homemade. Thank you very much for posting this recipe.

    ReplyDelete
  19. This looks really lovely, and I'd love to try it. Just wondering about the vodka: is it necessary to use an alcoholic liquid? And does the alcohol affect the taste of the extract? I'd appreciate it if someone could clear this up for me. Thanks.

    ReplyDelete
  20. Linda .. what's vodka ?!
    is it kind of alkohol ?

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment!