March 24, 2010

Mini cake!

Jag ska göra en födelsedagstårta nästa helg, så jag kände att jag ville ha lite övning först. Det fick bli en liten söt tårta på 12 cm. Tårtbottnen är en luftig sockerkaksbotten, fylld med banankräm, vaniljkräm, vit chokladganache och rårörda hallon. Helt enkelt väldigt mycket fyllning i en väldigt liten tårta!







In English:
I'm making a birthday cake next weekend so I wanted to get some practice before then. So today I made a 12 cm small cake. It's filled with banana cream, custard, white chocolate ganache and raspberries. Very much filling for a very small cake!

March 22, 2010

Mochacupcakes with mascarpone frosting!

Här är mitt senaste recept, som också är med och tävlar på Årets hemmakonditor. Skulle inte tacka nej till att vinna en kitchen aid precis! Jag visste att jag ville göra något med mascarponefrosting, eftersom jag tycker den är så god. Vad passar då bättre än en cupcake som smakar kaffe och choklad? Inte mycket skulle jag vilja säga!




Mochacupcakes
ca 16 stora eller 12 normalstora muffins


Ingredienser
-100 g rumsvarmt smör
-3 1/2 dl socker
-1 tsk vaniljsocker
-2 st stora ägg
-2 msk kakao
-3 1/2 dl mjöl
-1 1/2 tsk bikarbonat
-1 nypa salt
-1 1/2 dl creme fraiche
-1 3/4 dl starkt nybryggt kaffe
-1 msk snabbkaffepulver
-100 g hackad vit choklad


1. Värm ugnen till 160 grader. Vispa rumsvarmt smör luftigt i en stor skål. Tillsätt socker, vaniljsocker och ägg och vispa tills smeten är luftig.

2. Tillsätt salt och bikarbonat och vispa samman. Blanda mjöl och kakao i en annan skål och tillsätt sedan till smeten. Vispa tills det precis går ihop.

3. Tillsätt creme fraiche och vispa till en jämn smet. Blanda i snabbkaffepulver i kaffet och rör tills pulvret löses upp. Tillsätt kaffeblandningen i smeten och vispa försiktigt till en jämn smet.

4. Hacka vit choklad (eller den choklad du tycker bäst om) och häll i smeten, rör om.
Fyll varje muffinsform till 2/3 med smet och grädda i ugnen ca 21-25 minuter. Kontrollera med en tandpetare att muffinsen inte är kletig inuti. Låt svalna.


Mascarponefrosting

Ingredienser
-3 dl grädde
-250 gram mascarponeost
-ca 1 dl florsocker

1. Vispa grädden i en skål. Rör ihop mascarponeost och florsocker till en jämn smet i en annan skål.
2. Blanda grädden och mascarponeosten. Om frostingen känns lös, vispa lite extra med elvisp tills den känns lagom fast.
3. Spritsa eller bred frostingen över muffinsen och pudra lite kakao över, eller hacka lite choklad och strö över.





In English
This is the recipe I'm using in a competition to win a kitchen aid. I wouldn't exactly say no to winning one of those! I knew I wanted to use a mascarpone frosting in my recipe. What fits better then than a chocolate and coffee cupcake? Not much!

Mocha cupcakes
Makes 12 big or 16 standard cupcakes

Ingredients
-100 grams butter, room temperature
-3 1/2 deciliters sugar
-1 tsp vanilla sugar
-2 large eggs
-2 tbsp cocoa powder
-3 1/2 deciliters flour
-1 1/2 tsp baking soda
-Pinch of salt
-1 1/2 deciliters creme fraiche
-1 3/4 deciliters strong freshly brewed coffee
-1 tbsp instant coffee powder
-100 grams chopped white chocolate

1. Preheat oven to 160 degrees C (330 degrees F). In a big bowl, beat the butter until light and fluffy. Add the sugar, vanilla and eggs and beat the mixture well.

2. Add salt and baking soda and mix together. Mix the flour and cocoa powder in another bowl and then add to the batter. Don't overmix.

3. Add the creme fraiche and beat until the mixture is smooth. Add the instant coffee powder to the hot coffee and mix until dissolved. Add the coffee to the batter and mix.

4. Add the chopped white chocolate (or any other chocolate you prefer) and mix. Fill the muffin cups with the batter, about 2/3 full. Bake for about 21-25 minutes or until a toothpick inserted into a cupcake comes out clean. Let cool.



Mascarpone frosting

Ingredients
-3 deciliters heavy whipping cream
-250 grams mascarpone cheese
-About 1 deciliter powdered sugar

1. Whip the cream in an bowl. In another bowl, stir together the mascarpone cheese and the sugar.
2. Mix together the cream and the mascarpone mixture. If the frosting isn't firm enough, beat with an electric mixer until firm.
3. Pipe or spread frosting on cupcakes, powder some cocoa powder on top of each cupcake, or some chopped dark chocolate.

March 18, 2010

Strawberry cupcakes!

I helgen gjorde jag något jag aldrig gjort förr, jag bakade nämligen jordgubbscupcakes! Jag förstår inte varför jag aldrig gjort det förut, men det är ju inte direkt säsong för jordgubbar just nu. Tänk vad mycket gott man kan baka till sommaren med färska bär.. och vilken skillnad det blir. Jag längtar redan, och det är jag nog inte ensam om. Receptet kommer från Holy Sweet.







In English:
This weekend I baked something I have never baked before, strawberry cupcakes! I don't understand why I haven't before, but I guess it's not the right season for strawberries. Just imagine the amazing things you can make with some fresh berries.. and what a difference it makes. I can't wait, and I don't think I'm the only one!

March 17, 2010

Lots of cake!

Jag kom på att jag har glömt lägga ut bilder på ett par tårtor jag gjorde till ett födelsedagskalas för några veckor sen (anledningen till att jag gjorde min första övningstårta)! Tårtorna skulle räcka till 20 personer, och jag hade ingen aning om hur mycket tårta som behövdes. Så det blev en stor med sockerkaksbotten, chokladmousse, hallonsylt och hallonmousse samt en liten med chokladbotten, vit chokladmousse och hallonmousse!


Liten...


och stor!



In English:
I forgot to publish pictures of these cakes I made for a birthday party a few weeks ago (this was the reason for making my first practice cake)! I had no idea how much cake I had to make for 20 people, so to be on the safe side I made two. The big one (second picture) is filled with chocolate mousse, raspberry jam and raspberry mousse and the small one is chocolate cake filled with white chocolate mousse and raspberry mousse.

March 14, 2010

Pistachio macarons!

Den senaste veckan har jag gjort pistagemacarons två gånger. Marängerna blev lite jämnare första gången (bilden längst ner) men jag tyckte inte att de blev tillräckligt gröna, så andra gången fick det bli mer grön färg (översta bilden). Hursomhelst var de jättegoda och uppskattades både här hemma och på jobbet! Jag kommer nog få bjuda fler gånger..



Pistagemacarons
Ingredienser:
-50 gram skållade mandlar
-50 gram pistagenötter
-100-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor),
som har stått framme 1 dag i rumstemperatur
-200 gram florsocker
-4-5 matskedar socker


1. Finmal den skållade mandeln och pistagenötterna i en mixer. Sila mandeln och nötterna så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret.
2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Forstätt vispa tills marängen är tjock och glansig.
3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Tillsätt eventuellt karamellfärg.
4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila 30-60 minuter så att de bildar ett "skinn" på ytan.
5. Värm ugnen till 150° C. Grädda cirka 8-10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning! Till dessa gjorde jag en vaniljfrosting och en chokladfrosting att fylla dem med.




In English:
This week I've made pistachio macarons twice! The meringue turned out more even the first time but I didn't think they were green enough (second picture) so the second time I added more green color (first picture). They turned out great and were appreciated both at home and at work.


Pistachio macarons
Ingredients:
-50 grams ground almonds
-50 grams ground pistachio nuts
-100-110 grams egg whites (about 3 egg whites), aged 1 day at room temperature
-200 grams powdered sugar
-4-5 tablespoons sugar


1. In a small bowl, mix the powdered sugar together with the almonds and pistachios. Blend well.
2. In a large bowl, whisk the egg whites with an electric mixer. After they start foaming, add the sugar one tablespoon at a time and continue whipping until it gets thick.
3. Fold the dry mix carefully and slowly into the meringue, use a spatula. Add food coloring if desired until fully mixed.
4. Fill your piping bag and pipe the macarons onto a baking sheet. Leave them to set for 30–60 minutes to form a skin.
5. Preheat the oven to 150° C. Bake for about 8-10 minutes. Let cool completely and then fill with desired filling! This time I made one frosting with vanilla and one with chocolate.

March 8, 2010

Crazy about macarons!

Min vän Emma beställde ett gäng macarons förra veckan. Då passade det ju bra att jag hade några äggvitor som var redo att bakas med. Så ännu än gång blev det vaniljmacarons! Macarons är verkligen beroendeframkallande, både vad gäller att äta och tillverka. De är så roliga att göra och det är alltid lika spännande att se om de reser sig fint i ugnen.








In English
My friend Emma ordered some macarons last week. Good thing I had some aged egg whites at home ready for baking, so yet again I made vanilla macarons! Macarons are so addictive, both to eat and to make. They are so much fun to make and it is always exciting to watch them bake in the oven and see if they rise as they should.

March 5, 2010

Chocolate cake!

I onsdags gjorde jag en tårta till Christian, bara för att ha en ursäkt att göra en tårta (måste ju ha någon att bjuda!). Han önskade sig en chokladtårta med sina favoritfyllningar, alltså vit chokladmousse, nutellagräde samt hackade hasselnötter. Han är inte förtjust i sugarpaste så tårtan fick ett lager vit chokladfrosting över sig istället. Jag hade inte direkt tid att göra några avancerade dekorationer heller, så det fick bli ett par rosor och några chokladpraliner. Den blev mycket god och väldigt mäktig!




Klicka för större bild!


In English
I made this cake for Christian wednesday, just to have an excuse to make a cake. He wanted a chocolate cake with white chocolate mousse, nutella cream and chopped hazelnuts. He's not that fond of sugarpaste/fondant either so I covered the cake with white chocolate frosting instead. I didn't have any time to make decorations so I just put a couple of roses and some chocolate pralines on the cake. It was delicious and very rich!

March 3, 2010

American apple pie!

I lördags fick Christian äran att välja vad vi skulle äta till efterrätt. Han valde American apple pie från Leilas "A piece of cake" (med ursäkten att han var trött på cupcakes, hur kan man bli det?). Det var lite jobb att göra egen mördeg och vaniljsås, men definitivt värt mödan! Nästa gång gör jag nog mer deg, för det är ju trots allt det som är det bästa... och vaniljsåsen såklart!




Leila Lindholms American apple pie

Ingredienser

Pajdeg:

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk vatten

Pensling:1 st ekologiskt ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker

Fyllning:
12 stora Granny smith äpplen
1 st citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära

Gör så här
1. Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.
2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.
3. Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.
4. Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.
5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
6. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.
7. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.
9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.
11. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.
15. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
16. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
17. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
18. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.



In English:
This weekend I let Christian decide on what to have for dessert. He chose American apple pie from Leilas book "A piece of cake" with the excuse of being sick of cupcakes (how is that even possible?). It was a lot of work to make the dough and custard, but it was definitely worth it! Next time I'll make more dough, because that is the best part.. and the custard of course! I will not translate this recipe because it is just too long! Use Google translator if you want it that bad!