November 11, 2010

Chai cupcakes!

Nu börjar det officiellt närma sig min favorittid på året, nämligen julen. Då får man faktiskt lov att börja tjuvstarta med julbaket tycker jag. Därför gjorde jag de här chaicupcakesen som kanske egentligen smakar mer som mjuk pepparkaka. Men pepparkaka får man ju bara äta när det faktiskt är jul, eller hur? Så jag kallar dem chaicupcakes. Hursomhelst så gjorde jag en chokladfrosting till, som förvisso var god, men nästa gång satsar jag nog på en cream cheese frosting!






Chaikryddmix
•1/2 tsk kanel
•1/2 tsk ingefära
•1/2 tsk nejlika
•3/4 tsk kardemumma

Blanda alla kryddorna i en liten skål


Chai cupcakes
ca 12 st

•3 1/2 dl mjöl
•1 1/4 tsk bakpulver
•110 gram rumsvarmt smör
•2 1/2 dl socker
•1 tsk vaniljextrakt
•1 helt ägg
•2 äggvitor
•1 3/4 dl mjölk
•Chaikryddmix

Värm ugnen till 175 grader. Klä en muffinsplåt med muffinsformar.
Blanda mjöl, bakpulver och chaikryddmixen i en skål.
Vispa smör och socker krämigt i en annan skål.
Tillsätt sedan ägget och äggvitorna och vispa tills smeten är fluffig. Tillsätt vaniljextrakt.
Tillsätt sedan mjölblandningen och mjölken och vispa försiktigt tills allt är väl blandat. Fyll formarna till 3/4 och grädda i cirka 18 minuter.


Chokladfudge frosting
•100 gram mörk choklad
•150 gram smör
•2 dl florsocker
•1/2 dl kakao
•1 tsk vaniljextrakt

Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och låt sedan svalna. Vispa rumsvarmt smör vitt och krämigt. Tillsätt vaniljextrakt, florsocker och kakao och vispa samman. Tillsätt sist chokladen och vispa tills frostingen är slät och krämig.













In English:

Chai spice mix

(Amount when ground)
•1/2 tsp cinnamon
•1/2 tsp ginger
•1/2 tsp cloves
•3/4 tsp cardamom

Mix all spices in a small bowl.


Cupcakes

•3 1/2 dl flour
•1 1/4 tsp baking powder
•110 g butter, softened
•2 1/2 dl sugar
•1 tsp vanillaextract
•1 egg
•2 egg whites
•1 3/4 dl milk (175 ml)
•Chai spice mix

Heat oven to 175 degrees C (350 f) and line a cupcake tin with 12 cupcake liners
Beat the butter and sugar until light and fluffy. Add the egg and the egg whites, one at a time, beating well after each addition. Add vanilla extract.
In a separate bowl, mix flour, baking powder and chai spice mix. Alternately add the flour mixture and milk, in three additions, beginning and ending with the flour.
Fill the liners about 3/4 full and bake for about 18 minutes.


Chocolate fudge frosting

•100 g dark chocolate (70%)
•150 g butter, softened
•2 dl powdered sugar
•1/2 dl cocoa powder
•1 tsp vanilla extract

Melt the chocolate in a double boiler or microwave oven and let it cool. In a separate bowl, beat the butter until light and creamy. Add the vanilla extract, powdered sugar and cocoa powder and mix until smooth. Add the melted chocolate and beat until creamy.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

19 comments:

  1. Den ser jätte god ut!!
    Mvh Milla

    ReplyDelete
  2. Dina cupcake är underbar! härligt bilden också ;)

    ReplyDelete
  3. Great recipe! And beautiful cupcake!! xx

    ReplyDelete
  4. Hej! Jag har en fråga! jag försökte mig på att göra macarons, men det blev mer eller mindre pannkaka av det hela! Bottnarna/locket/marängen blev helt platt! Jag följde ett recept till punkt och pricka, men nåt måste jag ju gjort fel. Vad är det generllt för misstag man gjort när maränger blir platta som pannkakor?

    ReplyDelete
  5. Vilken fantastiskt fin blogg du har! Tack för att du delar med dig.

    ReplyDelete
  6. Tack allihopa för de fina kommentarerna!

    Carolina - Vad synd! Men det är bara att försöka igen! Det finns endel saker man kan göra fel, men jag misstänker att du kanske har rört för mycket i smeten efter att du hällt i mandeln & florsockret i marängen. Var smeten väldigt lös när du skulle klicka ut den?

    ReplyDelete
  7. Gillar din blogg starkt!
    Gud vad duktig du är på att baka :)

    ReplyDelete
  8. Härliga bilder och ser hur gott ut som helst fina bilder :) hälsningar Sofia

    ReplyDelete
  9. Jättefina, bara dreglar när jag kollar på alla fina bilder på din blogg! Tycker du är så himla duktig!
    Jag har länkat till din blogg från min nu, så att mina vänner kan upptäcka dina läckerheter oxå :)

    ReplyDelete
  10. hej! jag har tänkt på en sak ett bra tag, kan inte du göra ett inlägg som enbart handlar om vilka redskap du använder?

    ReplyDelete
  11. Vad duktig du är på att spritsa! Jättefina cupcakes!

    ReplyDelete
  12. Verkligen fina cuppisar! Jag måste bara fråga, blommorna.. är dem riktiga eller fejk, eller? :)

    ReplyDelete
  13. Ljuvliga bilder och bakverk, som alltid. :-) Chai är hyvens så här års, en perfekt inspirationskälla till bakning! Ska nog strö lite chaipulver i kvällens äppelpaj!

    ReplyDelete
  14. Tack alla snälla!

    Aina - tänker du på något speciellt? Tårtor, cupcakes eller macarons? Jag har funderat på att göra det men det har inte blivit av än :-)

    Cissi - De är definitivt fejk! :-)

    Helena - Tack! Äpple och chai är också toppen ihop!

    ReplyDelete
  15. Gud vad goda! Vad använder du för sprits för att få frostingen så där?

    ReplyDelete
  16. Nora - Jag använder en stor stjärntyll köpt på Werner & werner!

    ReplyDelete
  17. Tack för ett jättebra recept, bytte dock ut chaimixen mot David Rio's pulver-chai. Detta gjorde att mina cuppisar inte smakade pepparkaka, tips! :)

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment!