October 17, 2010

Apple spice caramel cupcakes!

Äpple och kanel är en kombination som man enligt mig måste använda sig av på hösten! Jag har länge spanat på ett recept med just denna kombinationen i Martha Stewarts bok om cupcakes. Jag halverade receptet i boken och gjorde några andra ändringar och de blev så otroligt saftiga och goda! Till detta gjorde jag min nya favoritfrosting, swiss meringue buttercream med vaniljsmak. Alla borde verkligen testa denna frosting, när man lyckas med den är den verkligen fantastiskt god! Jag misslyckades såklart första gången och då blev den riktigt äcklig och smakade bara smör. Kolasås kändes som ett passande tillbehör, för att tillföra lite extra lyx i vardagen!




Applesauce spice cupcakes
ca 12 st

•1 cup mjöl
•1 tsk kanel
•1/2 tsk bikarbonat
•1/4 tsk riven muskotnöt
•1/4 tsk nejlika
•55 gram rumsvarmt smör
•1/2 cup socker
•1/4 cup ljust muscovadosocker
•2 stora ägg
•3/4 cup äpplemos
•1 granny smith äpple

Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl, bikarbonat, nejlika, muskot och kanel i en skål. Vispa smör och både sorterna socker fluffigt i en annan skål. Tillsätt ett ägg i taget och vispa efter varje. Skala äpplet och skär i bitar. Tillsätt äpplemoset och sedan mjölblandningen och vispa på låg hastighet. Rör sedan försiktigt ned äpplebitarna. Fördela smeten mellan muffinsformarna, fyll dem till cirka 3/4. Grädda 18-20 minuter.




Ingredienser


Blanda torra ingredienser. Vispa smör och socker fluffigt.


Tillsätt äpplebitar och fördela smeten i muffinsformar.





Swiss Meringue Buttercream
Vill du ha rikligt med frosting rekommenderar jag att dubbla receptet!

•2 stora äggvitor
•150 gram socker
•113 gram smör (inte kylskåpskallt men inte helt rumsvarmt)
•1 tsk vaniljextrakt

Gör såhär:
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3 minuter. Tillsätt vaniljextrakt (eller annan smaktillsats) och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.



Ingredienser


Värm blandningen till 65 grader, på den andra bilden är blandningen varm


Vispa tills blandningen är vit, fluffig och sval. Tillsätt smöret


Nu börjar det likna något. Färdig!




Kolasås

•0,5 dl socker
•0,5 dl grädde
•0,5 dl ljus sirap

Blanda socker, grädde och sirap i en gryta. Låt koka upp och sjuda på låg värme i cirka 5 minuter. Låt svalna.



Share to Facebook Share to Twitter Pin This

20 comments:

  1. Ser underbart smarrigt ut! ;)
    Är det du som tar bilderna?

    ReplyDelete
  2. Så söta små äpplen! Och fina bilder! Tessan

    ReplyDelete
  3. Underbara som alltid!
    cupcake ser riktigt fina och goda ut ;d spara ditt recept i min baka lista hehe.

    ReplyDelete
  4. Vad otroligt fint det blir att lägga upp ingredienserna så där. Jättefina bilder! Ser dessutom jättegott ut =)

    ReplyDelete
  5. Jättefina! Som alltid du är så duktig..tar så fina bilder med!

    ReplyDelete
  6. Cupcakesen är jättesöta, och säkert hur goda som helst! Gulligt med de små äpplena på toppen också. :-) Och så är ju dina bilder så otroligt fina...allt ser dubbelt godare ut tack vare dem. :-)

    ReplyDelete
  7. Vilka söta små äpplen på. Det låter som otroligt goda cupcakes, och de är jättefina också.

    ReplyDelete
  8. Vackert! Och låter jättegott oxå. Lyllos som har en Kitchen Aid =)

    ReplyDelete
  9. Det var det värsta vi sett, vad gott det ser ut!

    ReplyDelete
  10. Dina bakverk är som konstverk!

    Ha en fortsatt fin kväll! kram Linnéa

    ReplyDelete
  11. De ser verkligen jättegoda ut!
    Gillar det lilla äpplet på toppen.

    ReplyDelete
  12. Gud vad fin!
    En sådan borde jag gjort till min pappas födelsedag förra veckan - han är trädgårdsmästare! :,)

    ReplyDelete
  13. Det är som du läser mina tankar! Du verkar veta så mycket om detta, som du skrev boken i den eller något. Jag tror att du kan göra med några bilder för att driva budskapet lite, men istället för detta är denna stora blogg. En fantastisk läsning. Jag kommer säkert tillbaka.

    ReplyDelete
  14. Jag tycker att läsa igenom din artikel inlägg ville jag skriva en liten kommentar för att stödja dig och önskar dig en god fortsättning Allt det bästa för alla dina bloggar ansträngningar. Uppskattar rekommendation! Låt mig försöka det. Fortsätter att arbeta, great job!

    ReplyDelete
  15. Whoa! Where is the recipe in English? PLEASE!!! :)

    ReplyDelete
  16. Whoa! Where is the recipe in English? PLEASE!!! :)

    ReplyDelete
  17. in english please!

    ReplyDelete
  18. Could you kindly post it in English.

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment!