April 21, 2010

Orange almond biscotti!

Nästan varje gång jag är ute och fikar väljer jag faktiskt att ha en mandelbiscotti (helst doppad i choklad såklart) till kaffet. Många tycker nog att det är lite underligt med tanke på vilket utbud det finns. Men jag säger som jag brukar, det enkla är oftast det bästa (och godaste) och bör inte underskattas! Därför var det på tiden att jag gjorde mina första biscotti, med apelsin såklart. Underbart gott!



Mandelbiscotti

2 st ägg
1,5 dl socker
100 gram sötmandel
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
En nypa salt
Rivet skal från en apelsin (kan uteslutas)
Ca 200 gram mjölkchoklad att doppa i

1. Värm ugnen till 200 grader. Vispa ägg, vaniljsocker och socker vitt och poröst. Tillsätt rivet apelsinskal. Hacka mandeln grovt.

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Häll i mjölet i smeten, lite i taget. Blanda i mandeln och rör till en jämn smet (den är ganska kletig).
3. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper så att det bildar en längd (ca 10cm x 35cm) som är lite mindre än bakplåspappret. Vill du göra mindre kakor så gör två smalare längder. Grädda i ugnen ca 16-18 minuter.
4. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och skär längden på diagonalen i ca 1,5 cm tjocka skivor.
5. Vänd kakorna på plåten och grädda på ena sidan i 10 minuter. Ta ut plåten ur ugnen, vänd kakorna och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt svalna.
6. Smält choklad i vattenbad. Doppa varje kaka så att chokladen täcker ungefär hälften. Förvara i en lufttät burk.




In English
Every time I'm out for a coffee (I don't think there is a word for the Swedish word "fika") I choose to have an almond biscotti (preferably dipped in chocolate) with my coffee. Many people seem to find that strange, since there are so many other delicious pastries to choose from. But as I usually say, simplicity should not be underestimated! That is why it was about time I made my own biscotti, with orange of course. Wonderful!


Almond biscotti

2 eggs
1,5 deciliters sugar
100 grams almonds
3 deciliters flour
1 tsp vanilla sugar
1 tsk baking powder
A pinch of salt
Zest from one orange (optional)
About 200 grams milk chocolate for dipping

1. Preheat oven to 200 degrees C. Beat eggs, vanilla and sugar until white and fluffy. Add the orange zest. Chop almonds coarsely.
2. Mix flour, baking powder and salt in another bowl. Add the flour to the egg mixture and stir until smooth. Add the almonds (the mixture is pretty sticky).
3. Pour the batter on a baking sheet so it forms a log (about 35 cm long and 10 cm wide). If you wish to make smaller biscotti you can make two thinner logs. Bake for about 16-18 minutes.
4. Remove from oven and let cool. Lower the heat on the oven to 150 C and cut log into slices about 1,5 cm thick on the diagonal.
5. Turn the biscotti and bake for another 10 minutes. Remove from oven and turn slices over, and bake again for 10 minutes. Let cool.
6. Melt chocolate in a double boiler. Dip each slive in chocolate, covering half. Store in airtight container.

7 comments:

  1. Åhh dom är så goda!!! i alla valörer. Ändå har inte jag heller kommit till skott med att göra dom själv. Men har varit på G länge så när tiden är mogen så lär det nog bli gjort här hemma åxå :)

    Dessa ser underbart goda ut! :)

    Kram Stina

    ReplyDelete
  2. Ser jättegoda ut och jag bara älskar skorpor, måste prova att baka dem i helgen :)

    ReplyDelete
  3. Biscotti är så gott. Och choklad och apelsin i kombo är aldrig fel :)

    ReplyDelete
  4. Oj, dom där ser riktigt riktigt goda ut! Dom måååste jag bara testa någon dag! Ha en jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake

    ReplyDelete
  5. Bakade efter ditt recept - de blev hur goda som helst. Billiga också (speciellt för mig som student). Tack för tipset!

    Ha det bra, kram från Ingrid

    ReplyDelete
  6. Thank you for this incredible and inspiring recipe, today I am going to create this as a dinner soiree gift for my partner's sister and her husband. I hope they enjoy it! Lisa

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment! :-)