March 22, 2010

Mochacupcakes with mascarpone frosting!

Här är mitt senaste recept, som också är med och tävlar på Årets hemmakonditor. Skulle inte tacka nej till att vinna en kitchen aid precis! Jag visste att jag ville göra något med mascarponefrosting, eftersom jag tycker den är så god. Vad passar då bättre än en cupcake som smakar kaffe och choklad? Inte mycket skulle jag vilja säga!




Mochacupcakes
ca 16 stora eller 12 normalstora muffins


Ingredienser
-100 g rumsvarmt smör
-3 1/2 dl socker
-1 tsk vaniljsocker
-2 st stora ägg
-2 msk kakao
-3 1/2 dl mjöl
-1 1/2 tsk bikarbonat
-1 nypa salt
-1 1/2 dl creme fraiche
-1 3/4 dl starkt nybryggt kaffe
-1 msk snabbkaffepulver
-100 g hackad vit choklad


1. Värm ugnen till 160 grader. Vispa rumsvarmt smör luftigt i en stor skål. Tillsätt socker, vaniljsocker och ägg och vispa tills smeten är luftig.

2. Tillsätt salt och bikarbonat och vispa samman. Blanda mjöl och kakao i en annan skål och tillsätt sedan till smeten. Vispa tills det precis går ihop.

3. Tillsätt creme fraiche och vispa till en jämn smet. Blanda i snabbkaffepulver i kaffet och rör tills pulvret löses upp. Tillsätt kaffeblandningen i smeten och vispa försiktigt till en jämn smet.

4. Hacka vit choklad (eller den choklad du tycker bäst om) och häll i smeten, rör om.
Fyll varje muffinsform till 2/3 med smet och grädda i ugnen ca 21-25 minuter. Kontrollera med en tandpetare att muffinsen inte är kletig inuti. Låt svalna.


Mascarponefrosting

Ingredienser
-3 dl grädde
-250 gram mascarponeost
-ca 1 dl florsocker

1. Vispa grädden i en skål. Rör ihop mascarponeost och florsocker till en jämn smet i en annan skål.
2. Blanda grädden och mascarponeosten. Om frostingen känns lös, vispa lite extra med elvisp tills den känns lagom fast.
3. Spritsa eller bred frostingen över muffinsen och pudra lite kakao över, eller hacka lite choklad och strö över.





In English
This is the recipe I'm using in a competition to win a kitchen aid. I wouldn't exactly say no to winning one of those! I knew I wanted to use a mascarpone frosting in my recipe. What fits better then than a chocolate and coffee cupcake? Not much!

Mocha cupcakes
Makes 12 big or 16 standard cupcakes

Ingredients
-100 grams butter, room temperature
-3 1/2 deciliters sugar
-1 tsp vanilla sugar
-2 large eggs
-2 tbsp cocoa powder
-3 1/2 deciliters flour
-1 1/2 tsp baking soda
-Pinch of salt
-1 1/2 deciliters creme fraiche
-1 3/4 deciliters strong freshly brewed coffee
-1 tbsp instant coffee powder
-100 grams chopped white chocolate

1. Preheat oven to 160 degrees C (330 degrees F). In a big bowl, beat the butter until light and fluffy. Add the sugar, vanilla and eggs and beat the mixture well.

2. Add salt and baking soda and mix together. Mix the flour and cocoa powder in another bowl and then add to the batter. Don't overmix.

3. Add the creme fraiche and beat until the mixture is smooth. Add the instant coffee powder to the hot coffee and mix until dissolved. Add the coffee to the batter and mix.

4. Add the chopped white chocolate (or any other chocolate you prefer) and mix. Fill the muffin cups with the batter, about 2/3 full. Bake for about 21-25 minutes or until a toothpick inserted into a cupcake comes out clean. Let cool.



Mascarpone frosting

Ingredients
-3 deciliters heavy whipping cream
-250 grams mascarpone cheese
-About 1 deciliter powdered sugar

1. Whip the cream in an bowl. In another bowl, stir together the mascarpone cheese and the sugar.
2. Mix together the cream and the mascarpone mixture. If the frosting isn't firm enough, beat with an electric mixer until firm.
3. Pipe or spread frosting on cupcakes, powder some cocoa powder on top of each cupcake, or some chopped dark chocolate.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

13 comments:

  1. de se så fantastisk gott ut!!jag tycker mycket om mascapone det är riktigt gott :)

    ReplyDelete
  2. Choklad och kaffe, vad mer kan man önska? Ser riktigt goda ut. Dem får jag nog testa göra en variant på =)

    ReplyDelete
  3. Åh vilka smarriga cupcakes! De här ska jag baka, jag har ju till och med en burk mascarpone i kylen hemma. Hoppas att du vinner en Kitchen Aid! Och de där pistagemacaronerna ser inte alls dumma ut de heller....

    ReplyDelete
  4. Ja, jag använde fryst mango, helt enkelt för att den färska jag tänkt använda inte var tillräckligt mogen. Färskt är generellt sett ofta bättre, men dessutom tror jag fryst mango blir extra vätskig. Det finns ju massor av olika frostingsorter, så kanske kan man också välja en torrare sort, med mycket florsocker eller annat som suger upp. Värt att experimentera med =)

    ReplyDelete
  5. Har idag bakat dessa och avnjutit dem till en kopp kaffe. Fantastiskt goda måste jag säga. Klar vinstchans till en Kitchen Aid. Lycka till!

    ReplyDelete
  6. Åh, det låter som ett recept som passar mej alldeles utmärkt! Kaffe & choklad är ju bara sååå rätt och sååå gott!
    Underbara cupcakes!!

    ReplyDelete
  7. I randomly browse blogs on the internet, and I discover your article to be very informational. I' ve already bookmark it on my browser, so that I can view your blog post once more later. Also, I' m wondering whether or not your weblog is open for link trade, as I really need to trade hyperlinks with you. I don' t usually do that, however I hope that we will have a mutual hyperlink exchange. Let me know and have an amazing day!

    ReplyDelete
  8. Thank you for the recipe, the cupcakes are really light and delicious. The coffee was too much for me so I had to give more flour to the batter, but the result was magical coffee tasted.

    ReplyDelete
  9. Hej! Jag hörde att din blogg först gång i Strömsö när du bakad ett chokolad kaka där. Det såg ut jätte smaklig! Nu jag har sökt ett cupcake recept som innehållar kaffe. Då jag minnas din kaka och blogg, och nu jag har två fantastisk cupcake resept! Det är jätte rolig att du skriva båda i svenska och engelska personer så som jag, som kan inte täla svenska så bra, kan andå läsa din blogg! Tack så mycket och ha en lysande vår! :)

    ReplyDelete
  10. Dessa cupcakes är helt underbart goda! Jag har nu testat dem några gånger, men jag har problem med att de sjunker ihop då jag tar ut dem ur ugnen. Har du några tips på hur man får dem att hållas höga och fina?

    ReplyDelete
  11. These cupcakes look amazing!!! Might try a few.

    ReplyDelete
  12. Hejsan! Tänkte säga att jag har länkat hit till dej, från min nystartade blogg :) om det är ok? :) Du har en helt fantastisk blogg måste jag säga. :) Tack för all inspiration som dyker opp, när man kollat runt här :)

    ReplyDelete
  13. isn't DL supposed to be used only for LIQUID measurements?? I'm having a VERY hard time with the proportions and sizes because how do you compare a dl of flour or cocoa powder to muscovado sugar, for example?!?! I've only ever seen dl used for liquid measurements... the converters on-line are all using LIQUID conversions... I don't think this will be accurate for weight measurements...

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment!