January 7, 2010

Chocolate cupcakes!

Igår gjorde jag en liten beställning på cupcakes. Jag gjorde något utifrån de ingredienser jag hade hemma, så det blev chokladcupcakes med nutellafyllning och vit choklad ganache frosting. Smakade en själv och måste säga att de blev väldigt goda! Det är första gången jag lyckas göra ganache utan att den skär sig, jag tror jag brukar vispa den för hårt men nu var jag verkligen försiktig!





Receptet på cupcakes kommer (som vanligt) från Leila Lindholms "A Piece of Cake"

Chocolate cupcakes
Ingredienser
ca 12 st

-3 st ekologiska ägg
-2.5 dl strösocker
-1 tsk vaniljsocker
-50 g smör
-1 dl gräddfil
-2 msk kallt kaffe
-3.5 dl vetemjöl
-2 tsk bakpulver
-4 msk kakao av god kvalitet
-1 st nypa salt
-100 g mörk kvalitetschoklad 70 %

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.



Vit choklad ganache frosting
Ingredienser
-200 g vit choklad
-3 dl grädde

1. Värm grädden i en kastrull, men låt den inte koka!
2. Hacka chokladen grovt och lägg i en skål.
3. Häll den varma grädden över chokladen och rör försiktigt tills chokladen smält.
4. Låt stå i kylskåp minst sex timmar.
5. Vispa (helst med elvisp) till önskad konsistens.


In English:

I had a small order on cupcakes yesterday. I used what I already had at home so I made chocolate cupcakes with nutella filling and white chocolate ganache frosting. I tasted one myself and I must say they were delicious! This is the first time I've succeeded doing ganache without ruining it. I think I usually whip to much but this time I was very careful.

The recipe is (as usual) from Leila Lindholms "A Piece of Cake"

Chocolate cupcakes
Ingredients
Makes about 12

-3 organic eggs
-2.5 deciliters sugar
-1 teaspoon vanilla sugar
-50 grams butter
-1 deciliter sour cream
-2 tablespoons cold coffee
-3.5 deciliters all-purpose flour
-2 teaspoons baking powder
-4 tablespoons cocoa
-1 pinch of salt
-100 grams dark high quality chocolate 70 %

1. Preheat oven to 175°C.
2. Cream the eggs, sugar and vanilla until light and fluffy.
3. Melt the butter, add sour cream and coffee and then mix with the egg mixture.
4. Mix flour, baking powder, cocoa and salt in another bowl and then carefully fold in to the other mixture.
5. Chop the chocolate coarsely and melt it in a double boiler.
6. Pour batter into baking cups placed in a muffin pan, about 2/3 full.
7. Bake in the middle of the oven for about 15 minutes. Let cool.


White chocolate ganache frosting
Ingredients
-200 grams white chocolate
-3 deciliters heavy whipping cream

1. Heat the cream in a sauce pan, but don't let it boil!
2. Chop the chocolate coarsely and place in a bowl.
3. Pour the hot cream over the chocolate and stir until the chocolate has melted.
4. Refridgerate for at least 6 hours.
5. Mix (preferably with an electric mixer) until it reaches desired consistency.

11 comments:

  1. De är otroligt söta att se på och ser jättemumsiga ut. Du är så bra på bilder oxå, med snirklar osv runtomkring, beundransvärt snyggt gjort :-).

    ReplyDelete
  2. Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

    ReplyDelete
  3. De här måste ju ha varit hur goda som helst...fick genast lust att göra likadana. ;) Och håller med om att dina bilder är otroligt vackra, det är härligt bara att se på dina bilder!

    ReplyDelete
  4. snygga! de ser riktigt goda ut :)

    ReplyDelete
  5. Fint som alltid!! Har en liten fråga.. var köper du de vita muffinsformarna? Hade verklien velat komma över ett parti =)

    ReplyDelete
  6. Tack så mycket för alla fina kommentarer! Blir så himla glad :)

    Anonym - Thank you very much! I'm constantly trying to think of ways to be more creative and make my blog better so I'm really glad you think so!

    ReplyDelete
  7. Hej Linda!
    Tack för de fina cupcakesen, dom var lika goda som dom var fina.
    Britt

    ReplyDelete
  8. Britt - Tack själv! Roligt att höra :)

    ReplyDelete
  9. Hej
    Jag älkar att baka och din blogg är den bästa jag vet=) Tänkte bjuda på cupcakes till min födelsedag. jag älskar choklad men det får gärna vara något annat oxå. Något förslag, vilken är din populäraste/favorit?

    Missade jag eller var det inte nutella i dessa? Älskar nutella;)
    Kram Anna

    ReplyDelete
  10. Vilka otroligt fina bilder du tar, det är verkligen en fröjd för ögat att titta på din blogg!

    ReplyDelete
  11. hej Linda

    love love love your website... and want to try your recepies but can you tell me what 1 deciliter means...is it one cup? thank you

    mags

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment! :-)