December 23, 2009

Mozartkulor!

Nu är det sista julinlägget för i år.. tyvärr säger jag då jag verkligen älskar julen. Mozartkulor gjorde jag häromdagen, något som jag verkligen tycker är gott. Jag älskar ju å andra sidan allt med nougat och choklad. Jag vill önska alla en god jul om jag inte hinner skriva imorgon!





In English:

This is my last christmas blog entry this year.. unfortunately for me since I love christmas! I made mozart balls the other day. I really love them, but I on the other hand love everything that contains nougat and chocolate. I want to wish everyone a merry christmas if I don't find the time to write tomorrow!
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

December 22, 2009

Kola!

Det har blivit julgodis för hela slanten de senaste dagarna! Det här kolareceptet kan jag rekommendera. Det går även bra att smaksätta ungefär som man vill! Jag valde att göra några med pepparkaksmak och några med choklad. Choklad tycker jag nog blev godast ändå.




In English:

I've made a whole lot of christmas candy lately! I can recommend this
toffee recipe. You can use almost any flavor you like. I chose ginger bread spices and chocolate. I liked chocolate the best!
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

December 21, 2009

Christmas cupcakes!

Äntligen blev det lite cupcakes! Jag tycker att apelsin och nejlika är en fantastisk smakkombination under jultider. Till dessa gjorde jag cream cheese frosting som jag tycker passar till det mesta, men istället för citron tog jag apelsinjuice och lite rivet apelsinskal.





Apelsin- och nejlikecupcakes
ca 12 st

-150 g smör
-2 dl socker
-2 ägg
-Rivet skal och saft från 1 apelsin
-3 dl vetemjöl
-1 tsk bakpulver
-1 tsk malen nejlika

Värm ugnen till 225°C. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Smaksätt med rivet apelsinskal. Blanda mjöl, bakpulver och nejlika i en skål, och blanda sedan ner detta samt apelsinsaft i smeten. Fördela smeten i muffinsformar som står i muffinsplåt och grädda sedan mitt i ugnen ca 12-15 minuter.


In English:
Finally some cupcakes! I think orange and clove is a wonderful taste combination during the christmas season. I used a simple
cream cheese frosting which I think works with most flavors. Instead of the lemon juice in the recipe I used orange juice and a little orange zest.

Orange and clove cupcakes
Makes about 12

-150 grams butter
-2 deciliters sugar
-2 eggs
-Zest and juice from 1 orange
-3 deciliters all purpose flour
-1 teaspoon baking powder
-1 teaspoon ground cloves

Preheat oven to 225°C. Cream the butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs, one at a time, beating until smooth. Add the orange zest. Mix flour, baking soda and ground cloves in a bowl and then add to the other mixture, also add the orange juice. Divide batter into a cupcake pan and bake for about 12-15 minutes.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

December 20, 2009

Christmas bread!

Här är ett recept på vad som enligt mig är det perfekta julbrödet. Christian sa att det var det godaste brödet han någonsin ätit. Prova det, jag lovar att du inte blir besviken! Självklart går det bra att utesluta pepparkakskryddorna om man vill, samt även byta ut t.ex. hasselnötter mot valnötter eller plommon mot mer russin beroende på vad man gillar.



Julbröd

Ingredienser:
-1 liter filmjölk
-1 msk bikarbonat
-1 dl torkade aprikoser
-1 dl russin
-1 dl torkade plommon
-3 msk sirap
-1 msk salt
-1 dl grovhackade hasselnötter
-1 liten påse blandade pepparkakskryddor (eller lika delar mald kanel, ingefära och nejlika)
-4 dl havregryn
-4 dl rågsikt
-4 dl vetemjöl

Blanda alla ingredienser i en bunke.
Häll sedan i en limpform som du klätt med bakplåtspapper.
Grädda i 180 grader i ca 1 timme. Ta sedan ur limpan ur formen och eftergrädda ca 15 minuter ytterligare utan form. Låt svalna.


In English:
This is the perfect christmas bread according to me and my fiance. He even mentioned it was the most delicious bread he had ever eaten. Try it, I promise you won't be disappointed! The gingerbread spices can be excluded, and instead of hazelnuts you can use walnuts for example, depending on what you like.

Christmas bread

Ingredients:
-1 liter sour milk
-1 tbsp (tablespoons) baking soda
-1 deciliter dried apricots
-1 deciliter raisins
-1 deciliter dried plums
-3 tbsp syrup
-1 tbsp salt
-1 deciliter coarsely chopped hazelnuts
-About 2 tbsp of gingerbread spices (equal amounts of ground cinnamon, ginger and cloves)
-4 deciliters oatmeal
-4 deciliters sifted rye flour
-4 deciliters all purpose flour

Mix all ingredients in a bowl. Pour batter into a bread pan and bake for about 1 hour at 180 degrees C. Take the bread out from the oven and remove the pan, then bake for another 15 minutes. Let cool.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

December 18, 2009

Gingerbread house!

Det blev ett pepparkakshus till slut, men i år använde jag mallar från Arla och hemmagjord pepparkaksdeg. Resultatet blev mycket bättre än väntat! Receptet på pepparkaksdeg från Arla kan jag verkligen rekommendera! Det går utmärkt att använda både till pepparkakor och pepparkakshus.






Pepparkakor
40-60 st

1,5 dl ljus sirap
2 1/2 dl brun farin
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
2 tsk malet pomeransskal
175 g rumsvarmt smör
1,5 dl vispgrädde
10-11 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Gör så här:
-Blanda ihop sirap, farinsocker, kryddor och smör i en bunke. Rör ner grädden i kryddblandningen.
-Tillsätt mjölet blandat med bikarbonat och rör tills allt är blandat.
-Låt degen vila ett dygn i kylskåpet.
-Ta fram degen 1 tim innan utbakning.
-Sätt ugnen på 225˚C. Kavla ut degen tunt direkt på bänken och ta ut kakor med mått.
-Lägg figurerna på en plåt med bakplåtspapper.
-Baka pepparkakorna mitt i ugnen ca 5 minuter. Passa noga så att de inte bränns.
-Låt kakorna svalna på plåten och lägg sedan över dem på galler. Först när kakorna är helt kalla kan du lägga över dem i pepparkaksburken.




In English:

I'm finally done with this year's gingerbread house! This year I used a
pattern to cut out the walls and roof myself and also a home made gingerbread dough. The result was much better than expected. This recipe is from Arla and works great with making both gingerbread cookies and gingerbread houses.


Gingerbread cookies
Makes 40-60 cookies

1,5 deciliters syrup
2 1/2 deciliters brown sugar
1 tsp ground cloves
1 tsp ground ginger
2 tsp ground cinnamon
2 tsp ground bitter orange peel
175 grams butter at room temperature
1,5 deciliters whipping cream
10-11 deciliters all purpose flour
2 tsp baking soda (not baking powder!)


-Mix syrup, brown sugar, spices and butter in a bowl. Stir in the whipping cream.
-Mix the flour with baking soda and add it to the spice mixture. Knead until smooth and firm.
-Wrap the dough in plastic and leave it in the fridge for 24 hours.
-Take the dough out from the fridge 1 hour before baking.
-Preheat oven to 225 degrees Celsius. On a lightly floured surface, roll out the dough with a rolling pin.
-Cut into desired shapes with cookie cutters and put on a baking sheet. Bake for about 5 minutes.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

December 13, 2009

Lucia!

Idag är det Lucia och tredje advent! Dagen till ära blev det ett andra lussekattsbak efter ett recept som jag tycker blev godare. Smaken av saffran blev mycket tydligare. Jag blandade i saffran i det smälta smöret då jag hört att smaken frigörs bättre då. Det var kanske det som gjorde skillnaden? Receptet kommer från Ica. Jag lovar att snart baka något annat än pepparkakor och lussekatter.. efter pepparkakshuset då. Trevlig Lucia och tredje advent allihopa!






In English:

Today is Lucia and the third Sunday of Advent! In honor of Lucia day I made Lussekatter again. They turned out much better than last time. The taste of saffron was much richer. I mixed the saffron with the melted butter to release more flavor, maybe that's why they tasted better? The recipe is from
Ica. I promise to make something other than Lussekatter and gingerbread cookies soon... after the gingerbread house. I wish everyone a nice Lucia and third of advent!
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

December 6, 2009

Lussekatter... och pepparkakor

Äntligen dags för julbak! Som jag har längtat efter att få göra lussekatter, det är så fantastiskt gott. Pepparkaksdeg har jag i ärlighetens namn aldrig gjort i hela mitt liv. Jag testade ett recept från Allt om mat som jag tycker blev ganska bra, men jag har även gjort en till deg från ett annat recept för att jämföra och hitta det bästa. Receptet på lussekatter kommer från Recepten.se. Recept på både lussekatter och pepparkakor följer nedanför bilderna.





Glögg och lussekatter..


..och pepparkakor


Perfekt som gå-bort present!



Pepparkakor
ca 200 st

-4 dl strösocker
-2 dl ljus sirap
-2 dl vatten
-250 g smör
-2 msk kanel
-1 msk mald kardemumma
-1 msk malda kryddnejlikor
-1 msk bikarbonat
-15 dl vetemjöl, + lite till kavlingen

(10 minuter att sätta degen + 1 dygn i kylskåp + cirka 1 timme att kavla och grädda)

Gör så här:
1. Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.

2. Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.

3. Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel.

4. Låt degen vila, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut.

5. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en liten bit i taget – det är alltid enklast. Mjöla lätt på bakbordet och kaveln.

6. Ta ut pepparkaksfigurer med mått eller skär ut på fri hand med vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

7. Sätt in plåten i ugn, 200 grader och grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga – pepparkakor bränns lätt.



Lussekatter
ca 50 st

-50 g, 1 pkt jäst för söta degar
-150 g smör
eller margarin
-5 dl mjölk
-1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
eller 1 st ägg
-2 frp à 0,5 g saffran
-1,5 dl strösocker
-0,5 tsk salt
-ca 17 dl vetemjöl

Pensling:
-1 st ägg

Garnering:
-russin

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).

3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.

4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.

5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.

6. Pensla brödet med uppvispat ägg.

7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)

8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.


In English:

It's finally time for some christmas baking! I've been longing to make "lussekatter" because they are so tasty. Honestly I've never even made ginger bread dough before. I tried out a recipe from Allt om mat which I think turned out pretty good, but I've made another batch from a different recipe to compare. The recipe for "lussekatter" is from Recepten.se.


Gingerbread cookies
Makes about 200


-4 deciliters sugar
-2 deciliters light syrup
-2 deciliters water
-250 grams butter
-2 tbsp (tablespoon) ground cinnamon
-1 tbsp ground cardamom
-1 tbsp ground cloves
-1 tbsp baking soda (not baking powder!)
-15 deciliters all-purpose flour

(10 minutes to "set" the dough + 24 hours in the fridge + 1 hour to roll out and bake the dough)

Directions:
1. Pour sugar, syrup and water in a saucepan. Let it reach boiling point and take the saucepan off the heat.

2. Divide butter into smaller pieces and mix in a bowl with the spices. Pour the hot mixture over the butter and stir until melted. Let cool.

3. Mix flour with baking soda and stir it into the butter mixture. Kneed the dough until smooth.

4. Wrap the dough in plastic and leave it in the fridge for 24-48 hours before baking.

5. Preheat oven to 200 degrees Celsius. On a lightly floured surface, roll the dough out to desired thickness.

6. Cut into desired shapes with cookie cutters and put on a baking sheet.

7. Bake for about 4-6 minutes in the oven. Keep an eye on them since they burn easily.



Lussekatter
Makes about 50

-50 grams fresh yeast
-150 grams butter
or margarin
-5 deciliters milk
-250 grams quark (not sure if it's also called "curd")
or 1 egg
-1 gram saffron
-1,5 deciliters sugar
-0,5 teaspoon salt
-about 17 deciliters all-purpose flour

Decoration:
-1 egg
-Raisins

Directions:
1. Crumble the yeast into a large bowl.

2. Melt the butter in a sauce pan. Add the milk and heat until 37 °C.

3. Pour a small amount of the butter and milk mixture over the yeast and stir until the yeast is dissolved.

4. Add the rest of the butter and milk mixture, quark, saffron, sugar and salt. Work into a smooth dough with machine or by hand. Cover bowl with a cloth and leave to rise for about 30 minutes.

5. On a lightly floured surface, kneed the dough until shiny and elastic. Divide into 5 pieces and make 10 "lussekatter" out of each piece. Roll out every little piece to about 20 cm long and then roll in the edges to make it look like an "S". Put them on a baking sheet and put raisins on them. Cover with a baking cloth and leave to rise for about 20-30 minutes.

6. Brush them with a lightly beaten egg.

7. Bake in the middle of the oven for about 8 minutes at 225°C.

8. Let cool under a baking cloth. Keep them in airtight plastic bags or freeze.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This