December 18, 2009

Gingerbread house!

Det blev ett pepparkakshus till slut, men i år använde jag mallar från Arla och hemmagjord pepparkaksdeg. Resultatet blev mycket bättre än väntat! Receptet på pepparkaksdeg från Arla kan jag verkligen rekommendera! Det går utmärkt att använda både till pepparkakor och pepparkakshus.






Pepparkakor
40-60 st

1,5 dl ljus sirap
2 1/2 dl brun farin
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
2 tsk malet pomeransskal
175 g rumsvarmt smör
1,5 dl vispgrädde
10-11 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Gör så här:
-Blanda ihop sirap, farinsocker, kryddor och smör i en bunke. Rör ner grädden i kryddblandningen.
-Tillsätt mjölet blandat med bikarbonat och rör tills allt är blandat.
-Låt degen vila ett dygn i kylskåpet.
-Ta fram degen 1 tim innan utbakning.
-Sätt ugnen på 225˚C. Kavla ut degen tunt direkt på bänken och ta ut kakor med mått.
-Lägg figurerna på en plåt med bakplåtspapper.
-Baka pepparkakorna mitt i ugnen ca 5 minuter. Passa noga så att de inte bränns.
-Låt kakorna svalna på plåten och lägg sedan över dem på galler. Först när kakorna är helt kalla kan du lägga över dem i pepparkaksburken.




In English:

I'm finally done with this year's gingerbread house! This year I used a
pattern to cut out the walls and roof myself and also a home made gingerbread dough. The result was much better than expected. This recipe is from Arla and works great with making both gingerbread cookies and gingerbread houses.


Gingerbread cookies
Makes 40-60 cookies

1,5 deciliters syrup
2 1/2 deciliters brown sugar
1 tsp ground cloves
1 tsp ground ginger
2 tsp ground cinnamon
2 tsp ground bitter orange peel
175 grams butter at room temperature
1,5 deciliters whipping cream
10-11 deciliters all purpose flour
2 tsp baking soda (not baking powder!)


-Mix syrup, brown sugar, spices and butter in a bowl. Stir in the whipping cream.
-Mix the flour with baking soda and add it to the spice mixture. Knead until smooth and firm.
-Wrap the dough in plastic and leave it in the fridge for 24 hours.
-Take the dough out from the fridge 1 hour before baking.
-Preheat oven to 225 degrees Celsius. On a lightly floured surface, roll out the dough with a rolling pin.
-Cut into desired shapes with cookie cutters and put on a baking sheet. Bake for about 5 minutes.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

3 comments:

  1. Men åh, vad fint!! Ett pepparkakshus är verkligen julstämningshöjande! Av tidsskäl har jag fått prioritera bort pepparkakshusbak i år, men får väl komma hit och kika på ditt istället ;-)

    ReplyDelete
  2. schysst hus linda! ^^ det är fan viktigt med belysningen i!

    ReplyDelete
  3. Jättevackert pepparkakshus!
    Kram Karin

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment!