November 22, 2009

Winter cupcakes!

Jag har tyvärr inte haft så mycket tid över att baka cupcakes den senaste tiden, men nu när det börjar närma sig jul kan jag inte hålla mig längre. Det fick bli pepparkakscupcakes med cream cheesefrosting.

Pepparkakscupcakes
Cirka 12 st

-100 g smör
-2 1/2 dl farinsocker
-2 ägg
-1 1/2 dl gräddfil eller filmjölk (går även bra med mjölk)
-3 dl vetemjöl
-1 msk kanel
-1 tsk malen kryddnejlika
-1 tsk ingefära
-1 tsk bikarbonat

Sätt på ugnen på 200°C. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Rör ner gräddfil eller filmjölk och sist mjölet blandat med kryddor och bikarbonat. Grädda i ca 15 min i mitten av ugnen.

Farinsockret går att byta ut mot 2 dl strösocker och bikarbonaten mot 2 tsk bakpulver, men kakan får då inte sin karaktäristiska färg och smak.

Leilas Cream Cheese frosting
-60 g mjukt smör
-5 dl florsocker
-1 tsk vaniljsocker
-1 msk färskpressad citronsaft (går bra utan)
-100 g Philadelphiaost
-Några droppar valfri karamellfärg

1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt.
2. Dela upp frostingen och färga den i olika färger med karamellfärgen eller behåll den vit.
3. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.



Odekorerad och fin, föredrar nästan dessa!




Jag syns i julgranskulan! :D

In English:

Unfortunately I haven't had much time to bake cupcakes lately, but as christmas is approaching I just couldn't wait any longer! I made gingerbread cupcakes with cream cheese frosting.

Gingerbread cupcakes
Makes about 12
-100 grams butter
-2 1/2 deciliters brown sugar
-2 eggs
-1 1/2 deciliters sour cream or sour milk (works with regular milk too)
-3 deciliters all purpose flour
-1 tbsp ground cinnamon
-1 tsp ground cloves
-1 tsp ginger
-1 tsp baking soda

Preheat oven to 200°C. Cream the butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs, one at a time, beating until smooth. Mix in the sour cream. Whisk together flour, baking soda and spices in a separate bowl and add to the other mixture. Bake for about 15 minutes or until risen and a toothpick inserted into a cupcake comes out clean.

You can replace the brown sugar with 2 decilitres white sugar and the baking soda with 2 tsp baking powder, but the taste or color won't be the same.


Leilas Cream Cheese frosting
-60 grams softened butter
-5 deciliters powdered sugar
-1 tsp vanilla sugar
-1 tbsp fresh lemon juice
-100 grams cream cheese
-A few drops of food coloring

1. Mix butter, powdered sugar, vanilla, lemon juice and cream cheese until creamy.
2. Divide the frosting into different bowls and color it or just keep it white.
3. Spread frosting on the cupcakes and decorate with sprinkles or flowers.

Share to Facebook Share to Twitter Pin This

11 comments:

  1. Japp, det nya sims 3 va kul. Fast har inte hunnit testa så himla mycket än dock. ;)
    By the way, mufflarna ser super smarriga ut! :D

    ReplyDelete
  2. åh, pepparkakscupcakes, måste bakas! älskar den översta, påminner massor om cupcake bake shop (chockylit) som jag älskar!

    tack för din fina kommentar på min blogg :)

    Din blogg är verkligen jättefin, med helt underbara foton!

    ReplyDelete
  3. Andreas från bremenNovember 25, 2009 at 4:41 PM

    Oj, vilken sida... ni var varit med på tysk nät-tv som hittas på sidan: ehrensenf.de ...

    Tack för recepten ... snart är det jul, då kan man väll använda det ena eller andra...

    Har det bra, Andreas

    p.s.: hm... låter som om någon är "how i met your mother"-fan här, va ?

    ReplyDelete
  4. Emelie - Tack så mycket, du får smaka nästa gång! :)

    Linda - Tack, vad gullig du är! Jag älskar också chockylit, hennes cupcakes är enkla men helt fantastiska! Så det tar jag verkligen som en komplimang!

    Andreas - Tack så hemskt mycket för länken! Blev verkligen jätteförvånad :)
    Jag har faktiskt aldrig tittat ordentligt på "How I met your mother"! Vad tänkte du på? :)

    Ha det så bra och kul att du tittade in!

    ReplyDelete
  5. Hej!! Jättefina och ser såå goda ut! Ska testa att göra dessa oxå ngn gång!

    ReplyDelete
  6. Andreas från bremenNovember 30, 2009 at 4:06 PM

    ;) ... titta här http://en.wikipedia.org/wiki/Cupcake_(How_I_Met_Your_Mother)

    Jag tror att hon sa "call me cupcake" ;-)

    Ha det bra, Andreas

    ReplyDelete
  7. åhh vilka finfina julcupcakes och pepparkaka är ju en riktig höjdarsmak. jag bakade sånna i helgen också. :)

    alltså älskar hur du fotar, såå fint med silverfatet, de vita cupcakesen och julgranskulorna!

    ReplyDelete
  8. Jättefina cupcakes, det ser mumsiga ut!

    Du har väl inte missat Bagerskans julkalender? Fylld med recept, tävlingar och julpyssel...
    www.bagerskan.se

    Kram Karin

    ReplyDelete
  9. dessa ska jag göra ivkäll och bjuda släkten på i morgon! mums ;)

    ReplyDelete
  10. Hehe blev en liten återblick i ditt arkiv, de ser ju super mumsiga ut! Har dock ett problem, jag har en stor passion vilket är att göra cupcakes, blir så glad av fina små bakverk men jag lyckas aldrig få till frostingen utan att det ser ut som att det just kom ur kalleskaviar tuben.... Det är denna typ av spritsningen jag vill lära mig men jag förstår inte hur du gör eller vad du har för hjälpmedel :( skulle vara supersnällt om du svarade! Gärna med en förklaring, bild eller video!
    Jag lämnar aldrig din blogg utan ett stort sockerbehov så det är farligt att titta in för ofta...
    Grattis till boken och fortsätt med det du gör!
    /Josefine

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment!